Van Hooijdonk en Van der Vaart zien Oranje-uitblinker: 'Zóveel overzicht'

Van Hooijdonk en Van der Vaart zien Oranje-uitblinker: 'Zóveel overzicht'

14 juni om 21:45

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart zijn gematigd enthousiast over de eerste helft van Oranje tegen Kroatië. Vooral Mats Wieffer krijgt lof. Ruud Gullit ziet daarentegen een 'nieuwe realiteit' voor Nederland.

"Ik vind het best fris. Het nieuwe middenveld en de diepgang en het afwisselen van posities van de aanvallers, vind ik heel interessant. Met een fantastische Wieffer", begint Van Hooijdonk bij de NOS.

De Feyenoord-middenvelder gaf de assist bij de 1-0 van Donyell Malen. "Het was een geweldige aanval", stelt Van der Vaart. "Maar Wieffer houdt zoveel rust en zoveel overzicht. Bijna iedereen had geschoten en hij tikt hem toch nog een keer breed. Ik ben het met Pierre eens dat hij een heel goede wedstrijd speelt. Hij zat ook heel vaak ergens net even tussen. Dat valt misschien niet zo op, maar dan onderbreekt hij wel een aanval."

Ook volgens Van der Vaart is het een heel interessante wedstrijd. "De man in vorm scoort ook", doelt de voormalig spelmaker op Malen. "Vooral de bal van Nathan Aké is goud waard. Eén keer raken en meteen doorspelen op Wieffer. Ik vond het echt een geweldige goal."

Ruud Gullit constateert bij Ziggo wel dat Kroatië het betere team is 'qua voetballen'. "Ze komen er makkelijker doorheen, maar ze creëren geen kansen. Dat is ook wel weer de verdienste van het Nederlands elftal, die hebben gewoon heel gegroepeerd gespeeld. Ze probeerden ook niet altijd van achteruit op te bouwen. We hebben ook lange ballen gezien. Het is een andere realiteit dan dat we gewend zijn, want we willen altijd op balbezit spelen", meent de ex-topvoetballer.

"Ik denk dat dit wel goed past bij dit elftal. Dit is een nieuw elftal en ik vind dat ze het goed gedaan hebben, want je geeft geen kansen weg, zolang je dat blijft doen is er altijd wel een momentje dat je zelf kansen krijgt. Als je 'm er dan inprikt, wat we deden, dan ga je zelfvertrouwen opbouwen. want daar ben je mee bezig. Het zou geweldig zijn als ze deze winnen, dat zou toch een verrassing zijn."