Acht conclusies: Modric is Oranje te machtig, koude douche Simons tekenend

Acht conclusies: Oranje mist Memphis en co. niet, optreden Simons tekenend

15 juni 2023 om 00:00
Laatste update: 15 juni 2023 om 07:07

Het Nederlands elftal wacht zondag een frustrerende troostfinale in Enschede. In De Kuip was Kroatië te sterk: 2-4. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Geen nieuwe Nations League-finale
In het derde treffen ooit tussen Nederland en Kroatië hoopte de ploeg van Ronald Koeman voor de tweede keer in drie edities door te dringen tot de finale van de Nations League. De nummer zeven van de FIFA-ranglijst, die op het WK derde werd, was echter na bijna 130 minuten voetballen te sterk. Een knappe openingstreffer van Donyell Malen en gelijkmaker in extremis van Noa Lang bleken uiteindelijk niets waard.

Oranje mist Memphis en co. niet
Met een gemiddelde van 25 jaar en 143 dagen stond Oranje met het jongste elftal sinds 2018 aan de aftrap. Het zorgde aanvankelijk voor een fris optreden, waarin routiniers als Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay absoluut niet werden gemist. Met nieuwe patronen - na de mislukte interlandperiode in maart - toonde Koeman aan open te staan voor nieuwe ideeën.

Wieffer trotseert middenveld van wereldklasse
De beste Oranje-international in De Kuip was Mats Wieffer. De Feyenoorder speelde alsof 'ie al vijftig interlands op zijn naam heeft staan, nota bene tegenover een middenveld met wereldtoppers Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Chelsea, binnenkort waarschijnlijk Manchester City) en Marcelo Brozovic (Internazionale). Wieffer naast Frenkie de Jong: dat is een middenveld waarmee Koeman vooruit kan.

Kroatië sloopt onneembare vesting
Dan het slechte nieuws: voor het eerst sinds oktober 2000 (!) heeft Nederland een interland in De Kuip verloren. Kroatië beëindigt een ongeslagen reeks van 31 wedstrijden, met 25 zeges en zes remises. De Kroatische supporters - officieel waren het er 14.000 - lieten Rotterdam-Zuid op hun grondvesten trillen.

Simons-optreden tekenend voor Nederland
De echte Europese top, waartoe Kroatië zich door alle successen van de laatste jaren mag rekenen, is op dit moment te hoog gegrepen voor Nederland. Xavi Simons staat daar symbool voor: samen met Orkun Kökcü was de PSV'er afgelopen seizoen de beste speler van de Eredivisie, maar tegen de fysiek sterke Kroaten was het toch een ander verhaal. Na 65 minuten werd hij gewisseld door Koeman.

Fenomeen Modric
De tijd krijgt geen vat op Luka Modric: het 38-jarige fenomeen tekende na een slopend seizoen met Real Madrid doodleuk nog even voor een goal en assist in de verlenging. Wat een uitzonderlijke klasse, wat een uitzonderlijke sportman. Terecht dat de supporters in De Kuip - en zéker niet alleen die van Kroatië - hun handen stuk klapten bij zijn wissel na 119 minuten.

Minimaal 6,5 miljoen, maximaal 7 miljoen
Voor de KNVB staat er bij de Final Four van de Nations League meer op het spel dan alleen de sportieve eer. Voorafgaand aan de finaleweek waren de vier landen - naast Nederland en Kroatië zijn dat Spanje en Italië - al verzekerd van 4,5 miljoen euro, bestaande uit een startpremie (2,25 miljoen) en een premie voor het behalen van de eerste plek in de poule tijdens de groepsfase (2,25 miljoen). Omdat het woensdagavond is misgegaan, kan Oranje alleen nog derde of vierde worden. Dat levert respectievelijk 2 miljoen en 2,5 miljoen extra op. De KNVB is zodoende verzekerd van een bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro.

Zuur toetje in Enschede
Nog één interland en dan kunnen de internationals met vakantie. Of ze daar nog zin in hebben? Niet echt, waarschijnlijk. Na een lang seizoen is iedereen toe aan ontspanning. "Een wedstrijd om de derde plaats, daar zit niemand op te wachten", liet Frenkie de Jong deze week al optekenen door Voetbal International. Zondag om 15.00 uur is Spanje of Italië de tegenstander in de troostfinale, die wordt gespeeld in Enschede.