Feyenoord-aanwinst Minteh: van amateurcontract tot miljoenentransfer in één jaar

Feyenoord-aanwinst Minteh: van amateurcontract tot miljoenentransfer in één jaar

15 juni om 12:00
Laatste update: 15 juni om 12:00

Feyenoord heeft zich versterkt met Yankuba Minteh, die komend seizoen gehuurd wordt van Newcastle United. De achttienjarige Gambiaan werd uit het niets gepresenteerd door de Rotterdammers. Wie is deze multi-inzetbare aanvaller? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Minteh maakt per 1 juli de overstap van het Deense Odense BK naar Newcastle. The Magpies stallen hem direct voor één seizoen bij Feyenoord, dat met de komst van de buitenspeler de vierde zomerversterking binnen heeft.

Roots
Op 22 juli 2004 zag Minteh het levenslicht in Gambia. Het Afrikaanse land wordt door de rivier Gambia in tweeën gesplitst. Minteh groeide op in het zuidelijke deel van het land. Zijn ouders komen uit het dorp Keneba, gelegen in het binnenland, maar de voetballer genoot zijn jeugd in de straten van Bakoteh, een wijk in de kustplaats Serekunda, dat ruim 350.000 inwoners telt. Op de straat leerde hij voetballen. Zijn talent werd opgepikt door Bakoteh United Football Academy, waar hij zijn eerste stappen op een voetbalveld zette.

Weg richting het profbestaan
Bij Bakoteh United was Minteh al snel een van de beteren. Hij maakte de overstap naar de jeugdopleiding van Steve Biko FC, dat uitkomt op het hoogste niveau in Gambia. Daar trok hij de aandacht van O17-trainer Abdoulie Bojang. Minteh sloot aan in dat elftal en deed mee in de WAFU Cup, een internationaal voetbaltoernooi voor landen die lid zijn van de West-Afrikaanse voetbalunie.

Op dat toernooi presteerde Minteh dusdanig, dat hij op de radar van Odense verscheen. Hij mocht op proef komen en wist in augustus 2022 een amateurcontract af te dwingen. Hoewel hij in de O19 begon, werd hij in oktober al officieel overgeheveld naar de hoofdmacht.

Droomdebuut
Minteh maakte op 10 september zijn debuut in de hoofdmacht van Odense. Het werd er een om nooit meer te vergeten. Zeven minuten voor tijd kwam hij binnen de lijnen tegen landskampioen FC Kopenhagen en drie minuten na zijn entree maakte hij de winnende 2-1.

In totaal speelde hij zeventien wedstrijden in de Deense competitie. Hij was goed voor vier doelpunten en zes assists. Een andere interessante statistiek is het aantal gele kaarten dat Minteh pakte. Gebaseerd op het aantal speelminuten pakt hij gemiddeld eens per anderhalve wedstrijd een gele kaart. Een flink aantal voor een aanvaller.

Messi-vergelijking
Minteh staat bekend om zijn dribbelkwaliteiten en verwoestende linkerbeen. Hij schiet met precisie en beschikt ook over een goed overzicht. In zijn vaderland gaan er al vergelijkingen met Lionel Messi op. Minteh beschikt volgens mensen die met hem hebben samengewerkt over een uitzonderlijke conditie.

Miljoenentransfer
De nog prille loopbaan van Minteh verloopt in sneltreinvaart. Na drie wedstrijden voor Odense O19, vier voor de beloftenploeg en zeventien voor de hoofdmacht, klopt Newcastle aan. De Engelsen zijn bereid ver te gaan voor de Gambiaan en leggen zeven miljoen euro op tafel. Minteh mag direct een jaar rijpen in de Eredivisie, waar hij bij Feyenoord wordt gestald.