Van de Looi vond aanknopingspunten: 'Dan kan de tegenstander je pijn doen'

Van de Looi wijzigde systeem bij Jong Oranje: 'Lastig om dat direct uit te voeren'

15 juni 2023 om 12:59
Laatste update: 15 juni 2023 om 12:59

Erwin van de Looi vond ondanks het gelijkspel van Jong Oranje tegen Jong Japan veel aanknopingspunten. Dat liet de trainer na afloop van de oefenwedstrijd woensdagmiddag weten in aanloop naar het EK onder 21.

"Japan is een goede ploeg, het was ook een bewuste keuze om tegen dit team te spelen", aldus Van de Looi na afloop van het duel voor de camera van ESPN. "Je kunt wel een makkelijke tegenstander kiezen en eenvoudig winnen, maar dan merk je niet op wat je nog moet verbeteren. Juist als het moeilijk gaat, is het heel leerzaam."

De organisatie bij balverlies was één van die leerpunten. "Als we de bal kwijtraken, zijn we kwetsbaar. Er waren momenten dat we niet goed stonden. Dat moeten we sneller voor elkaar krijgen. Al zit dat ook in onze manier van spelen. We willen dominant zijn, aanvallen en dan sluipt er risico in het spel. We hebben vandaag gezien dat je tegen een goede ploeg aan de bal heel goed moet zijn, dan moet alles op elkaar zijn afgestemd. Lukt dat niet, dan kan de tegenstander je pijn doen."

Van de Looi wilde iedereen laten spelen tegen Jong Japan. Hij husselde zijn formatie dan ook flink door elkaar. Ook wijzigde de oefenmeester regelmatig het systeem. "Wanneer je van systeem verandert, is het lastig om dat direct op de juiste manier uit te voeren. Vandaag gingen er veel dingen goed, maar bij vlagen ging het ook wat moeizamer."

EK onder 21
Jong Oranje opent op 21 juni het EK onder 21 in Roemenië en Georgië met een wedstrijd tegen buurland België. De andere landen in de groep zijn Portugal en gastland Georgië.