UEFA-baas heeft twijfels over troostfinale: ‘Maar het is al besloten’

UEFA-baas reageert op Frenkie de Jong: 'Laat jezelf eerst informeren'

16 juni om 18:20

UEFA-president Alexander Ceferin heeft net als Frenkie de Jong zijn twijfels over de troostfinale in de Nations League. Volgens de baas van de Europese voetbalbond wordt bekeken of de strijd om de derde en vierde plaats in de toekomst houdbaar is.

Dit heeft alles te maken met de overvolle speelkalender. Ceferin geeft in gesprek met de NOS aan dat het welzijn van voetballers prioriteit nummer één heeft en dat de UEFA gaat kijken naar een oplossing. "Om eerlijk te zijn heb ik mijn twijfels over die wedstrijd, maar het is al besloten", aldus Ceferin. "We weten nog niet zeker of we na deze editie van de Nations League afscheid nemen van de troostfinale, maar we denken er zeker over na."

Ceferin reageerde ook op de reactie van Frenkie de Jong, die deze week aangaf geen zin te hebben in een wedstrijd om plek drie en vier. "Je bent uitgeschakeld. Het heeft geen nut meer", zei De Jong na de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Kroatië." Tegenover Voetbal International ging de middenvelder van FC Barcelona nog een stapje verder. "Een wedstrijd om de derde plaats is niet nodig. Daar zit niemand op te wachten. Dat gebeurt natuurlijk om nog meer geld te verdienen aan de tv-rechten. Ze doen het puur voor het geld."

Dat is volgens Ceferin niet de waarheid. "Voordat je hierover spreekt, moet je je laten informeren", zei hij fel. "Het geld gaat direct naar de bonden voor de ontwikkeling van voetbal. Dat gaat niet naar UEFA en niet naar mij persoonlijk." Hij voegde er nog aan toe: "Clubs hebben wedstrijden nodig. Met deze inkomsten kunnen ze spelers betalen. Het is een vicieuze cirkel."