Waarom er 'te oude' spelers meedoen aan het EK O21, ook bij Jong Oranje

Waarom er 'te oude' spelers meedoen aan het EK O21, ook bij Jong Oranje

22-06-2023 17:30
15

Woensdagavond begon Jong Oranje aan het EK van 2023 in Georgië en Roemenië. De officiële naam van het kampioenschap is het 'UEFA Under 21 Championship'. Toch zien we óók spelers van 22 en 23 schitteren op de velden. Hoe kan dit? VoetbalPrimeur zoekt het voor je uit.

Al in maart 2021 begon de kwalificatiecampagne voor het EK Onder 21. Om alle bondscoaches de kans te geven om ook spelers te selecteren die in actie kwamen tijdens de kwalificatieduels, heeft de UEFA besloten dat alle spelers na 1 januari 2000 uit mogen komen op het EK in Georgië en Roemenië. 

Bij Jong Oranje spelen veel spelers die in eerste instantie niet mee mochten doen aan het EK van 2023, maar door de nieuwe regel van de UEFA geluk hadden. Jasper Schendelaar (22), Kjell Scherpen (23), Milan van Ewijk (22), Micky van de Ven (22), Jan Paul van Hecke (23), Wouter Burger (22), Jurgen Ekkelenkamp (23), Sven Mijnans (23), Ludovit Reis (23), Quinten Timber (22), Thijs Dallinga (22), Elayis Tavsan (22) én Joshua Zirkzee (22) zijn de spelers van Jong Oranje die ouder zijn dan 21 jaar. 

Bij vrijwel alle deelnemende landen komen oudere spelers in actie. Zo ook bij buurland België: onder meer Loïs Openda (23) en Charles De Ketelaere (22) zijn ouder. Bij Jong Georgië, Jong Portugal, Jong Roemenië, Jong Spanje, Jong Oekraïne, Jong Kroatië, Jong Tsjechië, Jong Engeland, Jong Duitsland, Jong Israël, Jong Noorwegen, Jong Zwitserland, Jong Frankrijk én Jong Italië ietwat oudere spelers.

Tickets voor Olympische Spelen in Parijs

Tijdens het EK O21 zijn er ook nog tickets te verdienen voor de Olympische Spelen, die in 2024 in Parijs plaats zullen vinden. Bij dit toernooi gelden dezelfde leeftijdregels. Als gastland Frankrijk zich plaatst voor de halve finales, plaatsen de andere drie finalisten zich voor het olympisch toernooi. Dat geldt eveneens voor Engeland, aangezien het land niet in aanmerking komt voor de Spelen. Als Frankrijk én Engeland zich plaatsen voor de laatste vier, volgt er een play-off-duel tussen de twee beste kwartfinalisten voor het laatste ticket voor de Olympische Spelen.