KNVB grijpt in: wedstrijd gestaakt bij aanhoudende homofobe spreekkoren

KNVB grijpt in: wedstrijd gestaakt bij aanhoudende homofobe spreekkoren

10-07-2023 13:15 Laatste update: 18:27
285

Het Nederlandse betaald voetbal verklaart de oorlog aan homofobe spreekkoren. Bij aanhoudend gebruik van het woord 'homo' als scheldwoord, wordt een wedstrijd voortaan gestaakt.

De spreekkoren, bijvoorbeeld aan het adres van PSV'er Xavi Simons, waren in de laatste maanden van het seizoen schering en inslag. Het betaald voetbal is er klaar mee: vanaf komend seizoen wordt in stadion ingegrepen als bezoekers in spreekkoren het woord homo als scheldwoord gebruiken voor bijvoorbeeld een speler of scheidsrechter.

"Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt", aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB. "Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren."

De stadionspeaker zal bij homofobe spreekkoren eerst waarschuwing uitdelen. Gaat men na twee van deze berichten toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Daders worden opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal achttien maanden.