Feyenoord-target Ivanusec: Kroatisch record en Champions League-ervaring

Feyenoord verbreekt mogelijk transferrecord: alles over doelwit Ivanusec

12 juli 2023 om 10:00

Feyenoord wil zich deze zomer versterken met Luka Ivanusec. De 24-jarige aanvaller, die actief is bij Dinamo Zagreb, moet mogelijk het inkomende transferrecord gaan verbreken. Wie is deze Kroaat? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Ivanusec is op 26 november 1998 geboren in Varazdin, een stad tachtig kilometer ten noorden van de hoofdstad Zagreb. Zijn voetbaltalent werd snel opgepikt door NK Varazdin, dat uitkomt op het hoogste niveau van Kroatië. Bij de club uit zijn geboortestad doorliep hij de jeugdopleiding, tot de O17.

Verhuizing naar de hoofdstad
In 2015 stond de toen zestienjarige Ivanusec in de belangstelling van NK Lokomotiva Zagreb, de tweede club van de Kroatische hoofdstad. Bij Lokomotiva kon de aanvaller de kans krijgen om in de O19 te spelen en vanuit daar door te groeien naar de hoofdmacht. Ivanusec ging in op het aanbod en verhuisde naar Zagreb.


Ivanusec als speler van Dinamo Zagreb tegen Feyenoord

Lokomotiva maakte de belofte waar en schoof Ivanusec na één seizoen door naar de A-selectie. Daarvoor, op 20 december 2015, maakte hij op net zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het profvoetbal. In de voorbereiding op het seizoen 2016/2017 greep hij zijn kans en werd hij een vaste basisspeler. Na drie seizoenen, 92 officiële wedstrijden, tien goals en dertien assists werd hij voor dertien miljoen euro overgenomen door Dinamo Zagreb.

Bij de recordkampioen van Kroatië maakte Ivanusec op twintigjarige leeftijd kennis met de Champions League. Vrijwel direct veroverde hij een basisplek en werd hij een belangrijke pion bij Dinamo Zagreb. Met tien Champions League-wedstrijden op de teller haalt Feyenoord bij een daadwerkelijke transfer de nodige ervaring in huis. In totaal speelde Ivanusec al 166 wedstrijden voor Dinamo Zagreb.

Ivanusec heeft bij Dinamo Zagreb op veel verschillende posities gespeeld. Hij komt het best tot zijn recht vanaf de linkerflank of achter de spits, maar ook heeft hij wedstrijd als centrale middenvelder gespeeld.

Jongste doelpuntenmaker
Toen Ivanusec nog bij Lokomotiva zat, maakte hij zijn debuut in het nationale elftal van Kroatië. Tijdens zijn tweede interland, een 1-1 gelijkspel tegen China, was hij direct trefzeker. Het is nog altijd een historische treffer voor de Kroatische ploeg. Met achttien jaar en krap twee maanden is hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor Kroatië.

Intussen staat de teller op veertien interlands. Recent kwam Ivanusec in actie in De Kuip. Tijdens de Final Four van de Nations League was hij baisspeler tegen Oranje en Spanje.


Ivanusec als jeugdinternational van Kroatië in 2018

Kwaliteiten
Met 43 goals en 32 assists in 272 wedstrijden op het hoogste niveau overlegt Ivanusec prima, maar geen weergaloze statistieken. Feyenoord haalt dan ook geen pure doelpuntenmaker of aangever binnen, als de transfer daadwerkelijk tot stand komt. Wat Feyenoord wél in huis haalt, is een spelmaker.

De Kroaat staat bekend om zijn dribbels en zijn vermogen om medespelers vrij te spelen. Daarnaast beschikt Ivanusec over een uitstekend schot, wat hem een geschikte kandidaat voor standaardsituaties maakt.