Welke spelers maakten al een transfer naar Saudi-Arabië?

Welke spelers maakten al een transfer naar Saudi-Arabië?

10-08-2023 15:30 Laatste update: 15:39
74

De laatste maanden vertrekken er steeds meer spelers vanuit Europa naar Saudi-Arabië. In de winter van 2022 verliet Cristiano Ronaldo het grote Manchester United voor een nieuw avontuur bij Al Nassr. Daarna vertrokken veel meer grote sterren naar het Midden-Oosten. Maar welke spelers maakten er allemaal een transfer naar Saudi-Arabië? VoetbalPrimeur zoekt het voor je uit.

Cristiano Ronaldo - Al Nassr

Allereerst bespreken we Cristiano Ronaldo. De Portugese wereldster maakte op 30 december 2022 de overstap naar Al Nassr. Daar tekende hij een contract tot medio 2025. Door een administratieve fout was Ronaldo na zijn komst echter nog niet direct speelgerechtigd. Al Nassr had te veel buitenlandse spelers onder contract staan, waardoor de Saudische club besloot om het contract van Vincent Aboubakar te ontbinden. Daarna was Ronaldo speelgerechtigd. Ronaldo kwam transfervrij over en verdient jaarlijks 200 miljoen euro inclusief bonussen. 

Karim Benzema - Al Ittihad

Karim Benzema is de eerste speler die in de zomer van 2023 de verrassende transfer naar Saudi-Arabië maakte. De Fransman kreeg de kans om zijn contract bij Real Madrid te verlengen, maar dat deed hij niet. In plaats daarvan maakte hij transfervrij de overstap naar Al Ittihad. Benzema tekende naar verluidt een contract ter waarde van zo'n tweehonderd miljoen euro. 

N'Golo Kanté - Al Ittihad

Na Benzema volgde N’Golo Kanté. De middenvelder verliet Chelsea voor een nieuw avontuur in Saudi-Arabië bij datzelfde Al Ittihad. Daar verdient hij ongeveer driehonderd miljoen euro, wat nog wat meer is dan Benzema. 

Ruben Neves - Al Hilal

Ook Ruben Neves zwichtte voor de miljoenen uit Saudi-Arabië. Voor de Portugees Al Hilal ook nog een flinke transfersom betalen: de club maakte maar liefst 55 miljoen euro over naar Wolverhampton Wanderers. Volgens Fabrizio Romano tekende Neves een contract voor twee jaar. Zijn jaarsalaris is zo'n achttien miljoen euro. 

Jota - Al Ittihad

Net als Benzema en Kanté tekende Jota een contract bij Al Ittihad. De Saudische club betaalde ongeveer dertig miljoen euro aan Celtic. Jota is één van de jongste buitenlandse spelers in het Midden-Oosten: de aanvaller is nog maar 24 jaar.

Kalidou Koulibaly - Al Hilal

Kalidou Koulibaly is onderdeel van het groepje Chelsea-spelers dat naar Saudi-Arabië verkaste. De verdediger uit Senegal leverde The Blues 23 miljoen euro op. Bij Al Hilal verdient Koulibaly jaarlijks zo'n tien miljoen euro, terwijl hij voor drie jaar tekende in het Midden-Oosten.

Edouard Mendy - Al Ahli

Edouard Mendy volgde snel na teamgenoot Koulibaly met zijn overstap naar de oliestaat. De sluitpost moest vanwege zijn doorlopende contract worden gekocht door Al Ahli, dat ongeveer 18,5 miljoen euro betaalde aan de Engelse topclub. Mendy tekende een driejarig contract ter waarde van maar liefst vijftien miljoen euro. 

Marcelo Brozovic - Al Nassr

Marcelo Brozovic koos ervoor om Internazionale te verlaten en zo teamgenoot van Ronaldo te worden bij Al Nassr in Saudi-Arabië. De Kroaat verdient volgens verschillende buitenlandse media ongeveer 25 miljoen euro per jaar. 

Roberto Firmino - Al Ahli

Mendy kreeg er na zijn move al snel een bekende teamgenoot: Roberto Firmino. Al Ahli nam de 31-jarige Braziliaan transfervrij over van Liverpool. Hij tekende voor drie jaar bij de club. Het is niet bekend hoeveel de aanvaller jaarlijks verdient.

Milinkovic-Savic - Al Hilal

Sergej Milinkovic-Savic komt ook aan bod in dit rijtje. De middenvelder verruilde SS Lazio voor een avontuur bij Al Hilal. De Serviër tekende een contract voor drie seizoenen bij de club uit Saudi-Arabië. Al Hilal maakte ongeveer veertig miljoen euro over naar de Italiaanse club.

Riyad Mahrez - Al Ahli

Ook Riyad Mahrez kon de verleiding niet weerstaan en verliet Manchester City voor Al Ahli. De club uit het Midden-Oosten betaalde dertig miljoen euro aan Manchester City, exclusief vijf miljoen aan bonussen. De aanvaller tekende een contract tot medio 2027.

Allan Saint-Maximin - Al Ahli

Al Ahli versterkte zich na de komst van Mahrez, Mendy en Firmino met Allan Saint-Maximin. De Fransman verliet Newcastle United voor een transfer naar Saudi-Arabië. De promovendus kwam met Saint-Maximin een contract voor de duur van vier seizoenen overeen.

Malcom - Al Hilal

Al Hilal nam Malcom over van Zenit Sint-Petersburg. Tot dusver is het de grootste transfer ooit in de geschiedenis van de Saudi-Arabische club. Al Hilal maakte maar liefst zestig miljoen euro over naar de Russen. Door bonussen kan dat bedrag zelfs nog verder oplopen. 

Sadio Mané - Al Nassr

Sadio Mané trok bij Bayern München de deur achter zich dicht. Hij vertrok na een matig jaar in dienst van de Duitsers voor dertig miljoen euro naar Al Nassr. Voor Mané een einde aan een ongelukkig huwelijk in Duitsland.

Franck Kessié - Al Ahli

Met een transfersom van maar liefst 12,5 miljoen euro van FC Barcelona naar Al Ahli maakt de Catalaanse club flinke winst. Franck Kessié kwam vorig jaar namelijk transfervrij over van AC Milan. In Saudi-Arabië tekende hij een contract tot medio 2026.

Jordan Henderson - Al Ettifaq

Jordan Henderson verliet Liverpool na twaalf jaar voor een nieuw avontuur in Saudi-Arabië bij Al Ettifaq. De middenvelder tekende een contract tot medio 2026 en werd herenigd met Steven Gerrard, die bij Al Ettifaq aan het roer staat.

Moussa Dembélé - Al Ettifaq

Ook Moussa Dembélé mag zich sinds maart 2023 speler van Al Ettifaq noemen. De aanvaller kwam transfervrij over van Olympique Lyon. Hij tekende een verbintenis tot medio 2025.

David Ospina - Al Nassr

Doelman David Ospina koos eveneens voor een transfervrije overstap naar Saudi-Arabië. In de zomer van 2022 besloot hij Napoli achter zich te laten voor een transfer naar Al Nassr. Daar is de sluitpost teamgenoot van Cristiano Ronaldo.

Alex Telles - Al Nassr

Alex Telles is de volgende aanwinst uit Europa voor Al Nassr. De vleugelverdediger annex verdedigende middenvelder kwam over van Manchester United. Al Nassr maakte zo'n 4,6 miljoen euro over naar Manchester.

Ghislain Konan - Al Nassr

In de zomer van 2022 besloot Ghislain Konan om het Franse Stade Reims te verlaten voor een overgang naar Al Nassr. De 27-jarige vleugelverdediger uit Ivoorkust kwam transfervrij over.

Seko Fofana - Al Nassr

Al Nassr betaalde in juli 2023 maar liefst 25 miljoen euro voor Seko Fofana. De centrale middenvelder kwam over van RC Lens. 

Spelers met Nederlandse roots die naar Saudi-Arabië trokken

Vurnon Anita - Al Orubah

Ook Vurnon Anita is één van de Nederlandse spelers die het avontuur in Saudi-Arabië is aangegaan. De international van Curaçao verlengde zijn contract bij RKC Waalwijk niet en vertrok naar Al-Orubah, dat een niveau lager speelt dan de clubs van bijvoorbeeld Ronaldo en Benzema. Anita kwam transfervrij over.

Ilias Bel Hassani - Al Jabalain FC

Net als Anita heeft ook Ilias Bel Hassani een nieuwe club gevonden in het Midden-Oosten. De middenvelder is aan de slag gegaan bij Al Jabalain FC, dat eveneens uitkomt op het tweede niveau in Saudi-Arabië. RKC besloot om het contract van Bel Hassani niet te verlengen, waardoor hij transfervrij was. 

Mohammed Rayhi - Al Jabalain FC

Bel Hassani kreeg er al snel een in Nederland geboren teamgenoot bij: Mohammed Rayhi maakte de overstap van Al Dhafra FC in de Verenigde Arabische Emiraten en tekende voor één seizoen bij Al Jabalain. De voormalig aanvaller van onder meer NEC en Sparta Rotterdam was voor zijn seizoen bij Al Dhafra al ruim anderhalf jaar actief in Saudi-Arabië bij Al Batin.

Adam Maher - Damac FC

Een jaar geleden verruilde Adam Maher, die nog graag een buitenlands avontuur aan wilde gaan, FC Utrecht voor Damac FC, dat als achtste eindigde in de Saudische competitie. Al snel zag de middenvelder alle sterren binnenstromen in de oliestaat. In #DoneDeal de podcast van VoetbalPrimeur vertelde hij daar recent meer over.

Aschraf El MahdiouiAl Taawon

Voormalig ADO Den Haag-speler Aschraf El Mahidioui verliet in 2022 Wisla Krakow voor een overstap naar Saudi-Arabië. Hij maakte de transfer naar Al Taawoun FC voor ongeveer 2,4 miljoen euro. El Mahidioui tekende een contract tot 30 juni 2024.

Youssef El Jebli - Ohod Club

Youssef El Jebli speelde tussen 2015 en 2019 voor De Graafschap er vertrok daarna naar Saudi-Arabië. Na een avontuur bij Al Faisaly en Al Batin, koos hij ervoor om in het shirt van Ohod Club te gaan spelen. De club uit Medina komt uit op het tweede niveau in het land.

Ola John - Al Hazm

Tussen 2010 en 2012 kwam Ola John uit voor FC Twente, waarna hij vertrok naar Benfica, Hamburger SV, Reading, Wolverhampton, Deportivo La Coruña, Vitória SC én RKC Waalwijk. Na één seizoen gevoetbald te hebben in Noord-Brabant liet Al Hazm weten interesse te hebben in de linksbuiten. John besloot hierop in te gaan en speelt momenteel op het hoogste niveau in Saudi-Arabië.

Virgil Misidjan - Al Tai FC

Virgil Misidjan is de volgende speler in de lange stoet die naar Saudi-Arabië vertrekt. De vleugelspits speelde de afgelopen twee seizoenen bij FC Twente. Hij tekende een tweejarig contract bij Al Tai FC.