Dit is Thiago Almada: Ajax wil wereldkampioen, FM-parel en Messi-favoriet

Dit is Thiago Almada: Ajax wil wereldkampioen, FM-parel en Messi-favoriet

25-08-2023 13:30 Laatste update: 17:02
109

Op 22-jarige leeftijd mag Thiago Almada zich al wereldkampioen én een persoonlijke favoriet van Lionel Messi noemen. Nu staat hij in de concrete belangstelling van Ajax. Wie is deze aanvallende middenvelder uit Argentinië, die de Instagram-post van VoetbalPrimeur van hem in een Ajax-shirt al likete?

Goede kans dat Sven Mislintat bekend is met Football Manager. Het populaire voetbalspel heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als erkende talentenspotter en had ook al vroeg de potentie van Almada in de smiezen. Er is geen gamer die aan het begin van een nieuwe save niét overweegt om de Argentijnse groeibriljant naar de club te halen. Mislintat laat nu de grens tussen online en offline vervagen, door all-in te gaan.

'Best MLS-player ever?'
Almada groeide op in de probleemwijk Fuerte Apache in Ciudadela, niet ver van Buenos Aires, en begon net als Carlos Tévez met voetballen bij Santa Clara. Al op vijfjarige leeftijd ontdekte Vélez Sarsfield hem. Bij de tienvoudig kampioen van Argentinië debuteerde Almada al op zestienjarige leeftijd in de Argentijnse competitie.

In december 2021 pakte Almada zijn koffers voor zijn eerste transfer. Niet naar Italië of Spanje, zoals veel van zijn landgenoten, maar naar de Verenigde Staten. Atlanta United betaalde 14,5 miljoen euro voor hem - een recordbedrag voor de Major League Soccer. Die competitie lijkt Almada inmiddels lang en breed ontgroeid.

'Could Atlanta's Thiago Almada be the best player ever to come out of MLS?', kopte The Guardian eerder dit jaar. Het zegt veel over de ontwikkeling die Almada ook in de Verenigde Staten heeft doorgemaakt. Atlanta United presteerde niet eens heel bijzonder, maar Almada groeide uit tot een van de grote sterren in Amerika.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Thiago Ezequiel Almada (@thiago_almada23)

Wereldkampioen met zes minuten op de teller
Dat viel ook de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni op. Na de blessures van Nicolás González (Fiorentina) en Joaquín Correa (SS Lazio) werd Almada verrassend toegevoegd aan de selectie voor het WK in Qatar. De dertig dagen die hij spendeerde in het kamp van de wereldkampioen, zal hij nooit meer vergeten. Op 18 december stond ook hij met de wereldtitel boven zijn hoofd. Almada speelde zes minuten, in de groepswedstrijd tegen Polen.

Niemand minder dan Messi raakte in Qatar onder de indruk van Almada. "Hij speelt losjes", aldus de Argentijn. "Hij is heel slim, kan een mannetje passeren en is nergens bang voor. Het is een frisse jongen."

Almada is klein van stuk (1,71 meter) en komt het best tot zijn recht in een rol als de meest vooruitgeschoven middenvelder. Ook kan hij uit de voeten op rechtsbuiten, mits hij ruimte heeft om naar binnen te snijden. Door zijn uithoudingsvermogen en balvaardigheid is hij onmisbaar voor Atlanta United. Ook neemt hij de vrije trappen en corners.

Kudus-opvolger bij Ajax?
Als kind keek Almada al op tegen zijn illustere landgenoot Juan Roman Riquelme. "Hij is mijn idool, maar zulke nummers 10 bestaan haast niet meer", liet hij in maart van dit jaar optekenen in een interview met The Athletic. "Ik wilde altijd spelen zoals Riquelme en ik probeer dat nog steeds. Het voetbal is alleen veranderd..."

Natuurlijk is Almada geen volmaakte voetballer. De vraag is hoe de Argentijn zich met zijn kleine gestalte staande houdt op het hoogste niveau in Europa, en heel snel is hij ook niet. Zijn blik is meestal naar het doel gericht, waardoor hij geen klassieke spelverdeler kan worden genoemd. En hoe moeten zijn goede prestaties in Amerika worden ingeschat, aangezien de MLS voornamelijk bestaat uit tweederangs voetballers?

Maar nu lonkt Ajax, waar hij Mohammed Kudus kan opvolgen. Almada staat in de belangstelling van meerdere (top)clubs in Europa, maar hij zou zelf hebben aangegeven graag naar Amsterdam te willen. Hij zou zeker 27 miljoen euro moeten kosten, maar volgens De Telegraaf heeft Mislintat 'zwart op wit' dat de aanvallende middenvelder beschikbaar is voor iets meer dan 15 miljoen euro, exclusief bonussen. Zijn contract loopt nog twee jaar door.

Overigens heeft Almada al van zich laten horen. De post van hem in een Ajax-shirt op de Instagram-pagina van VoetbalPrimeur heeft hij hoogstpersoonlijk geliked...

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)