Van Bronckhorst eerlijk: 'Als dat niet zo was, was ik allang gestopt als trainer'

Van Bronckhorst lag nachten wakker: 'Heb het goed, heb aanbiedingen afgewezen'

25 augustus 2023 om 19:17

Giovanni van Bronckhorst heeft diverse aanbiedingen gehad om weer aan de slag te gaan als trainer, maar die heeft hij bewust afgeslagen. Dat vertelt hij in De Cor Potcast. De voormalig linksback kende regelmatig slapeloze nachten toen hij een trainersjob had, terwijl hij nu geniet van de rust.

Van Bronckhorst is dus te gast in de Cot Potcast van Sparta-captain Bart Vriends en voormalig profvoetballers Thomas Verhaar en Maarten de Fockert. De oud-trainer van Feyenoord en Rangers FC hoeft naar eigen zeggen niet snel terug te keren in het trainersvak. "Ik vind die rust nu ergens ook wel lekker. Dat ik thuis ben en gewoon kan slapen. Die wedstrijden in de top doen iets met je gezondheid en stress. Als trainer lig je nachten wakker. Dan ben je aan het piekeren over dingen die gebeuren."

"Het is de spanning van het moeten presteren, die je aan de andere kant ook niet kan missen. Het zorgt dat je blijft gaan. Maar het is wel zo dat wanneer tegenover de dalen die ik als trainer heb gehad niet waren opgevolgd door pieken, ik allang gestopt was", is Van Bronckhorst duidelijk. "Als je clubs blijft trainen waar de verwachtingen hoog zijn, dan zal wat ik net noemde niet verdwijnen. Bij Feyenoord had ik dan de steun van het thuisfront, omdat ik elke dag thuis was. In Schotland was dat natuurlijk minder. Dan verloor je punten, ging je naar huis en was er niemand. Dus dat is zeker iets waar ik nu rekening mee houd."

"Ik heb een aantal aanbiedingen gehad, maar die heb ik afgewezen omdat ik het nu goed heb", gaat de voormalig Oranje-international verder. "De spanning die ik als trainer heb voor een seizoen is honderd keer sterker dan voor het spelen van bijvoorbeeld de WK-finale. Als voetballer concentreer je je op jezelf. Je weet tegen wie je gaat spelen, je hebt controle en je kent je kwaliteiten. Als trainer moet je 25 man voorbereiden en je begeleidt je hele staf."