Van Raaij: Valckx had 65.000 euro moeten krijgen

Van Raaij: "Valckx had 65.000 euro moeten krijgen"

03-06-2008 12:09

Van Raaij, de voormalig voorzitter van de Eindhovenaren, gaf tegenover de krant toe het contract te hebben opgesteld. "Maar absoluut níet met de bepaling dat Valckx vijf procent zou krijgen uit de opbrengst van verkochte spelers." Om zijn verhaal kracht bij te zetten liet de ex-preses het contract zien. "Daar staat dat Valckx vijf procent krijgt van het netto transferresultaat, dat wil zeggen het verschil tussen de opbrengsten en de uitgaven aan spelerstransfers. Met aftrek van makelaarskosten en de afschrijvingen op de speler."

NRC Handelsblad berichtte onlangs dat Valckx een procentuele bonus kreeg bij iedere transfer van PSV. Hij streek zodoende 1,25 miljoen euro aan transfergelden op. Van Raaij demonstreert de oorspronkelijke gedachte achter het contract met een voorbeeld. "Als je een speler voor 100.000 euro koopt en hij is voor 60.000 euro afgeschreven, en je verkoopt hem weer voor een ton, dan heb je 60.000 opbrengst als je geen verdere kosten hebt."

"In die drie jaar van het contract is het saldo van de transferrekening één keer positief geweest, 1,387 miljoen in het seizoen 2005/06", ging de voormalig voorzitter verder. "In de andere twee seizoenen was het saldo negatief, dan gaf PSV meer uit aan transfers dan er binnenkwam. Valckx had in die twee seizoenen géén recht op een bonus. Hij had volgens dit contract 65.000 euro moeten krijgen, namelijk vijf procent van die 1,4 miljoen, en geen bonus van 1,25 miljoen."