Zenden windt zich op over Ajax-vertrek: "Dat is eigenlijk waanzinnig"

Zenden windt zich op over Ajax-vertrek: "Dat is eigenlijk waanzinnig"

12 september 2023 om 08:56

Boudewijn Zenden bedankte deze zomer voor een terugkeer in de technische staf van PSV. De 54-voudig Oranje-international kon als assistent van coach Peter Bosz aan de slag, maar maakt op dit moment andere keuzes.

De 47-jarige Zenden probeert een balans te vinden tussen meerdere zakelijke activiteiten en zijn gezin. "Ik ben een beetje een octopus, maar als ik fulltime het trainerschap in ga dan moet ik alle andere activiteiten laten vallen. Daar heb ik nu niet voor gekozen", zegt hij in De Telegraaf

Dat neemt niet weg dat een rol als assistent en individueel trainer hem wel trekt. Hij vertolkte die rol jarenlang bij PSV. "Bij Phillip Cocu, Mark van Bommel en Roger Schmidt heb ik in deze rol geweldig kunnen werken als assistent-trainer, die extra aandacht kon geven aan met name de aanvallers. Daardoor heb ik intensief samengewerkt met jongens als Steven Bergwijn, Hirving Lozano, Donyell Malen, Noni Madueke en Cody Gakpo. Dat vond ik geweldig om te doen."

Zenden overweegt zelfs om voor het hoogste trainersdiploma te gaan. Al zag hij ook de keerzijde van het hoofdtrainerschap. Zwager John Heitinga werd na een halfjaar de wacht aangezegd bij Ajax. "Dat heeft wel impact. Zoiets neem je mee in bepaalde beslissingen. Als trainer kun je heel goed zijn, maar dat wil niet zeggen dat je wint. Als je naar John kijkt, dan heeft Ajax wedstrijden gehad, waarin Brian Brobbey drie keer alleen voor de keeper stond, maar de bal ging er niet in."

"Uiteindelijk wordt John daarop als trainer afgerekend door de nieuwe technisch directeur, terwijl hij was ingestapt om Ajax te helpen met een selectie die niet de zijne was en een staf die niet de zijne was", vervolgt Zenden. "Hoe dat is gegaan, is eigenlijk waanzinnig. Het is mooi voor John, dat hij nu zijn carrière weer heeft opgepakt als assistent van David Moyes bij West Ham United."