Bakayoko werd ook begeerd door Belgische clubs

Belgische clubs grepen naast handtekening van Bakayoko: 'Opeens was daar PSV'

13 september 2023 om 23:54
Laatste update: 13 september 2023 om 23:54

PSV is in de zomer van 2019 een tweetal Belgische clubs te slim afgeweest in de strijd om de handtekening van Johan Bakayoko. Zowel Anderlecht als KV Mechelen had de vleugelaanvaller maar al te graag vastgelegd. 

Bakayoko speelde wel in de jeugdopleiding van Mechelen en Anderlecht, maar koos uiteindelijk voor een grote doorbraak bij PSV. Toen hij bij Anderlecht (zijn laatste club in België) vertrok, lag er ondanks de interesse geen contractverlenging voor hem op tafel. "Dat zou er zeker gekomen zijn. Maar Johan was pas één seizoen eerder overgekomen van KV Mechelen, het was een beetje vroeg. Zeker omdat Johan lichamelijk vroeg rijp was. Hij was sterker, groter en krachtiger dan zijn leeftijdsgenoten – daardoor kon hij vaak uitblinken. Dan moet je voorzichtig zijn: zal zo’n speler de nodige stappen blijven maken?", aldus Roel Clement, zijn oud-jeugdtrainer bij Anderlecht, tegenover De Telegraaf

"We dachten ook stomweg dat Johan bij ons zou blijven", vervolgt Clement. "Hij had een goed seizoen gehad, was gelukkig bij ons, maar er was ook nog groeimarge. De club heeft geen fouten gemaakt. Opeens was daar PSV. En Johan was ongeduldig. Het was zijn keuze om te vertrekken."

Clement zag destijds al dat Bakayoko over een groot aantal kwaliteiten beschikte. Maar dat hij zou uitgroeien tot een bepalende speler bij PSV én Belgisch International, had hij niet kunnen voorzien. "Johan had wel al de kwaliteiten die we vandaag de dag zien. Hij had snelheid, dribbels en scorend vermogen. Als hij van de flank naar binnen kwam, was hij dodelijk. Maar het was onmogelijk te voorspellen dat hij zó goed zou worden. Hij had nog werkpunten, hoor. Ik ben streng geweest voor Johan. Hij kon soms afwezig zijn, zat met zijn hoofd in de wolken."