Rubiales krijgt gebiedsverbod, Spaanse speelsters blijven in staking

Rubiales krijgt gebiedsverbod, Spaanse speelsters blijven in staking

15 september 2023 om 16:28

Luis Rubiales, de opgestapte voorzitter van de Spaanse voetbalbond, heeft zich vrijdag verantwoord voor de Spaanse rechtbank. Hij kreeg de kans om zich te verdedigen en ontkende alle beschuldigingen aan zijn adres.

Een tijdelijke uitkomst is wel gevonden in de zaak: zolang het proces loopt, mag Rubiales niet binnen een straal van 500 meter van Jennifer Hermoso komen. Daarnaast mag hij geen enkele vorm van contact zoeken met de vrouw die hij na de WK-eindzege van Spanje Vrouwen op de mond zoende. De straf die Rubiales uiteindelijk krijgt, kan oplopen tot maximaal vier jaar.

Intussen laten de speelsters van de Spaanse vrouwenploeg het er niet bij zitten. Zij eisen naast het vertrek van Rubiales en bondscoach Jorge Vilda dat meerdere mensen bij de voetbalbond hun spullen pakken. Marca meldt vrijdagmiddag dat 21 van de 23 speelsters die op het WK actief waren, een brief hebben ondertekend waarin zij bekendmaken niet meer te willen uitkomen voor Spanje, zolang er geen veranderingen binnen de bond komen.

Het leidt tot kopzorgen bij Montserrat Tomé, de nieuwe bondscoach van de Spaanse ploeg. Volgende week staan Nations League-wedstrijden tegen Zweden en Zwitserland op het programma.