Van der Vaart adviseert Ajax: 'Meteen halen, ik krijg het Ihattaren-gevoel'

Van der Vaart adviseert Ajax: 'Meteen halen, ik krijg het Ihattaren-gevoel'

25 september 2023 om 12:47

Fortuna Sittard-middenvelder Alen Halilovic is een versterking voor Ajax, stelt Rafael van der Vaart. De 109-voudig Oranje-international hielp de 27-jarige Kroaat in diens zoektocht naar een nieuwe club.

Halilovic zat sinds zijn vertrek bij HNK Rijeka begin dit jaar zonder club. Van der Vaart heeft de spelmaker bij meerdere clubs aangedragen. "Ja, dat klopt. Behalve bij Fortuna", lacht hij. "Het is echt waar: Halilovic belde me zelf een keer op, want ik heb zijn broer (Dino Halilovic, red.) getraind bij Esbjerg. Halilovic belde me op, zei dat hij terug wilde naar Nederland en vroeg of ik hem een beetje kon helpen. Ik heb iedereen gebeld: FC Volendam, Vitesse…"

In het seizoen 2019/2020 speelde Halilovic al op huurbasis in de Eredivisie, bij sc Heerenveen. Van der Vaart denkt dat de middenvelder niet misstaat bij Ajax. "Als ik het voor het zeggen had bij Ajax, zou ik hem meteen halen. Dat meen ik oprecht. Hij moet wel nog wat fitter worden, dat snap ik. Ik probeerde hem aan een stage te helpen. Ik heb zelfs Pierre (van Hooijdonk, red.) gebeld, die zei: Laat maar komen."

Van Hooijdonk zit in de raad van commissarissen bij NAC Breda. Halilovic zag het alleen niet zitten om in de Keuken Kampioen Divisie te acteren. "Verder zei iedereen nee", aldus Van der Vaart. "Excelsior heette hem wel welkom en liet hem twee dagen meetrainen. Dat ging top, Excelsior wilde hem hebben, maar toen kwam Fortuna via een andere weg en is hij daarheen gegaan. Ik ben heel blij voor hem. Je hebt bij hem een beetje het Ihattaren-gevoel. Als je hem weet te raken… Hij is een geweldige gozer."

'Geweldig persoon'
Vorige week liet Van der Vaart zich ook al lovend uit over Halilovic. VoetbalPrimeur sprak de Fortuna-middenvelder na het met 3-0 verloren duel met Go Ahead Eagles en vroeg hem naar de uitspraken van de voormalig Ajax-speler. "Hij was een geweldige speler en een geweldig persoon."