Wedstrijdverslag Ajax - Feyenoord

Feyenoord rekent in Klassieker-restant overtuigend af met kansloos Ajax

27 september 2023 om 14:38
Laatste update: 27 september 2023 om 16:06

Feyenoord heeft woensdagmiddag in het restant van De Klassieker definitief en overtuigend afgerekend met Ajax: 0-4. Al na 3,5 minuut spelen schoot Santiago Gimenez alle mogelijke Amsterdamse hoop op een comeback aan diggelen. De Mexicaan tekende daarmee tevens voor zijn hattrick.

Om 14.00 uur werd er afgetrapt voor het zeer beladen en zeer veelbesproken restant van De Klassieker. De stand op het moment dat scheidsrechter Serdar Gözübüyük floot voor het begin: 0-3. Feyenoord-trainer Arne Slot bracht direct Ramiz Zerrouki voor Yankuba Mintheh, terwijl Ajax-trainer Maurice Steijn linksback Anass Salah-Eddine naar de kant haalde voor Chuba Akpom. Steijn koos voor een 4-2-4 formatie, met Silvano Vos als centrale verdediger, in de hoop om tegen alle verwachting in alsnog een resultaat te boeken. 

Feyenoord leek daar allesbehalve van onder de indruk en ging direct door met waar het zondag gebleven was: de Ajax-defensie pijn doen én het maken van doelpunten. Gimenez kreeg de bal in minuut 59 voor zijn voeten na zwak verdedigen van Ajax en werkte vervolgens zeer overtuigend binnen: 0-4. De spits van de Rotterdammers maakte daarmee ook zijn hattrick compleet, nadat hij afgelopen zondag voor rust ook al twee keer trefzeker was. Het doelpunt zorgde voor veel woede en ongeloof bij Steijn, die daarmee het laatste beetje hoop op een remontada als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. 

In de daaropvolgende twintig minuten kwam Feyenoord geen enkele keer in de problemen. Het had de controle en gaf ondanks dat dat Ajax met vier aanvallers speelde helemaal niets weg. Igor Paixão en Gimenez probeerde het beiden nog een keer van afstand, maar een 0-5 bleef het tandeloze Ajax bespaard. De Amsterdammers kwamen uiteindelijk via Akpom nog wel tot een doelpoging, maar zijn kopbal miste zowel kracht als richting. 

Na ruim 80 minuten spelen haalde Slot Calvin Stengs en Paixão naar de kant. Hun vervangers: Alireza Jahanbakhsh en Ayase Ueda. De Japanse spits zat zondag ook al op de bank, maar lijkt nu dus weer helemaal fit voor het aanstaande duel van Feyenoord met Atlético in de Champions League. Invaller Ondrej Lingr en Gimenez waren in de slotfase ook nog dicht bij de 0-5, maar die kwam er niet. Door deze zege komen Slot en co. op veertien punten uit zes wedstrijden. Ajax staat met vijf punten uit vijf wedstrijden op de veertiende plaats.