Ronald de Boer over Ajax-keuze voor Michael van Praag

Komst Forbs wekte verbazing bij De Boer: 'Grootste Ajax-talenten zijn linksbuiten'

28 september 2023 om 22:20

Ronald de Boer is blij met het nieuws dat Michael van Praag naar alle waarschijnlijkheid bij Ajax de opvolger wordt van Pier Eringa als voorzitter van de raad van commissarissen. De Boer was in de jaren 90' speler van Ajax en leerde Van Praag, destijds clubvoorzitter, toen kennen. De oud-speler en TV-analist hoopt dat onder Van Praag het technische beleid, dat in zijn ogen vooral met de komst van Carlos Forbs een opmerkelijke zet deed, weer een kwaliteitsimpuls krijgt. 

"Ik ken Michael natuurlijk uit de meest succesvolle periode uit mijn carrière", vertelt De Boer in gesprek met ESPN. "Ik vond het altijd een hele bekwame, kundige man. Iemand met uitstraling en charisma. Iemand écht met een Ajax hart. Het lijkt mij een hele goede zet, ik word er wel vrolijk van", vervolgt hij. Dat Ajax zich genoodzaakt acht een beroep te doen op Van Praag, heeft volgens De Boer wel een treurige reden. "Als Ajax-liefhebber vind ik het natuurlijk heel triest dat de club na zoveel mooie jaren, zo in verval kan raken. Ik weet uit ervaring dat er altijd een terugval komt na succes en dat moeten ze nu tegen zien te gaan."

Vooral de grote hoeveelheid relatief onbekende spelers die de inmiddels ontslagen technisch directeur Sven Mislintat naar Amsterdam haalde, wekten verbazing bij De Boer. "Ik kende van al die nieuwe spelers alleen Branco van den Boomen. We hebben natuurlijk genoeg voorbeelden van onbekende spelers die alsnog doorbraken. Álvarez, Kudus, Neres, Tagliafico en vroeger spelers als Litmanen had ook nog nooit iemand van gehoord. Misschien is die nieuwe linksback Avila wel de nieuwe Tagliafico, maar nu zijn het er ineens zó veel."

De transfer van linskbuiten Carlos Forbs is volgens De Boer tekenend voor het recente aankoopbeleid van Ajax. "Ik heb niks tegen die jongen persoonlijk, want het lijkt me een goede speler. Maar de allergrootste talenten van de Ajax-jeugdopleiding, zijn allemaal linksbuitens", aldus De Boer, die twee dagen per weekt met de jeugd van de Onder-17 en de Onder-18. "De RvC had gewoon voor een aantal transfers moeten gaan liggen. Ik hoop dat ze dat met Van Praag aan het roer wel zullen doen."

Steijn
Door de gigantische chaos zowel buiten als op het veld staat ook Ajax-trainer Maurice Steijn onder druk. "Ik ken Steijn persoonlijk niet zo goed. Het lijkt me een aardige man, maar dat wil niet zeggen dat je de klus kan klaren, al helpt het wel. Hij heeft meestal een prima verhaal en ik wil hem en zijn assistenten Hedwiges Maduro en Saïd Bakkati nog steeds wel de kans geven. Probeer maar eens soep te maken van die hele rits spelers die voor zijn voeten is gegooid."