Cocu kijkt uit naar derby tegen NEC: 'Niemand ontkomt er aan'

Cocu kijkt uit naar derby tegen NEC: 'Niemand ontkomt er aan'

29 september 2023 om 17:53
Laatste update: 29 september 2023 om 18:01

Phillip Cocu kijkt uit naar de Gelderse derby tegen NEC. De trainer van Vitesse geeft in gesprek met De Gelderlander aan dat hij denkt dat NEC ‘licht favoriet’ is. 

"Op dit moment zou je zeggen dat NEC, met het thuisvoordeel, licht favoriet is", aldus Cocu. "NEC staat er iets beter voor dan wij op de ranglijst. Wij zijn ook gemankeerd, door blessures. Ik merk wel dat er op alle fronten saamhorigheid is bij Vitesse. Bij de club, in de spelersgroep, bij de supporters. We zijn met zijn allen vorig jaar al naar elkaar toe gegroeid. Iedereen beseft dat we samen sterk moeten zijn. Dat geeft ook kracht."

Wat leert Cocu op de trainerscursus over omgaan met stress tijdens een derby? "Ik heb geen cursus 'omgaan met stress' gehad", lacht Cocu. "De ervaring komt uit 20 jaar topvoetbal en de jaren als coach. Bij PSV. En zeker Fenerbahçe in Turkije."

"Je moet wel een weg vinden om met stress om te gaan. Want druk is er altijd. 'Werken in de top is zelden comfortabel'. Dat is één van de spreuken van Toon Gerbrands, die me altijd zal bijblijven. De les? Voor je aan een klus als hoofdtrainer begint, moet je je realiseren dat er stress komt. Druk. Die is in die functie in topsport het grootste. Ik kan stress goed plaatsen. Ik heb ermee leren omgaan. Het trainerschap is een ervaringsvak. En het gaat er om druk weg te nemen bij een spelersgroep. Die moet niet verlamd raken door stress, maar juist vrij zijn. Energiek."

Buitenlandse spelers
Cocu weet hoe hij het belang van de Gelderse derby over moet brengen op zijn buitenlandse spelers. "Dat is niet zo moeilijk. De selectie herbergt volop eigen jongens. Eloy Room, Marco van Ginkel, Enzo Cornelisse, Million Manhoef, Gyan de Regt. Die brengen het belang al over. En daarnaast ontkomt niemand er aan. Saïd Hamulic is pas net binnen bij Vitesse, maar begon er zelf al over. Iedereen in de selectie weet hoe de zaken liggen. Met het fanatisme zit het wel goed."

Ajax-verlosser op komst & Feyenoord-parel in trek! Bekijk #DoneDeal nu: