AZ loopt in de tweede helft weg bij Fortuna en nadert koploper PSV tot twee punten

01-10-2023 18:38 Laatste update: 18:41
162

AZ heeft zich zondagmiddag na het midweekse puntenverlies tegen Heracles Almelo herpakt tegen Fortuna Sittard. De ploeg van trainer Pascal Jansen won uiteindelijk overtuigend met 4-0 van de Limburgers, die zich ondanks de grote uitslag in grote fases van de wedstrijd een zeer geduchte tegenstander toonde. Vangelis Pavlidis scoorde voor de zevende keer op rij en vijzelde daarmee zijn seizoentotaal op naar negen.

AZ verslikte zich afgelopen donderdag in Heracles (1-1), waarmee het van PSV de eenzame koploper van de Eredivisie maakte. Tegen Fortuna was er bij AZ een basisplaats voor Wouter Goes. Hij zag hoe Fortuna, dat uitstekend begon, al na twee minuten spelen een kans kreeg via Kaj Sierhuis. De Alkmaarders hadden het lastig met de ploeg van trainer Danny Buijs, dat prima veldspel liet zien.

Dat de Alkmaarders op slag van rust op voorsprong kwamen via Jordy Clasie, was dan ook niet echt een logisch gevolg van het spelbeeld. Het maakte de treffer niet minder fraai. Clasie kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten, maar haalde vanaf een meter of twintig wel doeltreffend uit, waardoor AZ de kleedkamers kon gaan op zoeken met een voorsprong.

Na rust brak het Fortuna-verzet al vrij snel. Vangelis Pavlidis maakte in de 49e minuut de 2-0. De Griek leek even buitenspel te staan, maar de treffer (zijn negende van het seizoen én tevens zevende op een rij) telde gewoon. AZ speelde de wedstrijd zonder al te veel moeite uit. Denso Kasius was een kwartier voor tijd nog dicht bij de 3-0, maar de lat stond voor hem in de weg. Die derde AZ-treffer kwam er later alsnog. Fortuna-verdediger Dimitrios Siovas tikte de bal uit een voorzet van invaller Ruben van Bommel in zijn eigen doel. In de slotfase liep de thuisploeg ook nog uit naar 4-0. Middenvelder Tiago Dantas nam het doelpunt voor zijn rekening.

Door de zakelijke overwinning hebben Jansen en co. nu negentien punten uit zeven duels. Daarmee bekleedt het de tweede plaats op de ranglijst. Koploper PSV heeft twee punten minder en is nog altijd foutloos.