Poyet boos door gegeven strafschop Oranje

Griekse bondscoach witheet door Oranje-penalty: 'Ik kijk al 50 jaar voetbal'

17 oktober 2023 om 08:58

Gustavo Poyet is van mening dat de strafschop waaruit Virgil van Dijk Oranje naar de overwinning schoot in Athene, nooit gegeven had mogen worden. De bondscoach van Griekenland stak zijn mening over het penalty-moment na afloop niet onder stoelen of banken. 

In de slotfase van de wedstrijd werd Denzel Dumfries onderuit gehaald door Vangelis Pavlidis. De Spaanse scheidsrechter Alejandro Hernández wees vervolgens naar de stip. Daarna werd hij naar de kant geroepen door de VAR, die dus vond dat de beslissing mogelijk moest worden gewijzigd. Dat gebeurde niet, waarna Van Dijk scoorde. In de laatste seconden van het duel leek Oranje nóg een strafschop te krijgen, na een duel waarbij Brian Brobbey op de grond viel. Toen liet Hernández zich wel corrigeren door de VAR én stuurde hij onderweg naar het scherm een schreeuwende Poyet nog met een rode kaart naar de tribune. 

"Voor mij is het heel simpel", aldus de Uruguayaanse oefenmeester na afloop op de persconferentie. "Als de scheidsrechter die eerste penalty geeft, dan zal de VAR hem nooit corrigeren. Het was een normaal duel. Maar goed, hij heeft hem gegeven en het was niet zo'n grote fout dat de VAR moest ingrijpen. Maar bij de tweede strafschop... Ik kijk al vijftig jaar naar voetbal. Als de VAR deze beelden kijkt, zal hij de strafschop in negentig van de honderd gevallen niet geven."

De VAR riep Hernández ook naar het scherm, maar de arbiter hield voet bij stuk. "Wat kan je daaraan doen?", vervolgt de verbolgen Poyet. "Toen hij later weer naar het scherm kwam kijken, heb ik hem gezegd dat hij een verschrikkelijke wedstrijd floot. Het zal leuk zijn om hem in de toekomst een thuiswedstrijd van Real Madrid te zien fluiten, waarin er zon moment voorkomt. Dat hij dan een strafschop geeft en dat de VAR hem vervolgens vertelt dat het geen strafschop was. Ik zou graag willen zien wat er dan gebeurt."