Van Basten geeft Koeman advies: 'Drie of vijf verdedigers is soms erg ingewikkeld'

Van Basten geeft Koeman advies: 'Drie of vijf verdedigers is soms erg ingewikkeld'

18-10-2023 07:47
60

Marco van Basten is niet altijd fan van het systeem met drie of vijf verdedigers dat Oranje regelmatig hanteert. In Rondo, een programma van Ziggo Sport, geeft de analist wat tips aan bondscoach Ronald Koeman en hoopt hij dat er vaker met vier verdedigers wordt aangetreden. 

Van Basten denkt dat je met vier verdedigers veel meer voetbal in je ploeg brengt. "In de eerste helft was Nederland sowieso veel beter. Oranje kon veel beter voetballen vanuit achteruit, dus dan is met drie verdedigers tegen drie aanvallers staan ook niet handig. Waarom speelt Nederland dan niet gewoon 4-3-3? Als je met zijn vieren blijft verdedigen, dan kun je nog wel je backs doorschuiven en daarmee aanvallen."

Toch wijst Van Basten ook op de verdedigende taak die Koeman ook in het oog moet houden. Maar vooral tegen een mindere ploeg als Griekenland moet een systeem met vier verdedigers mogelijk zijn. "Je moet natuurlijk zorgen dat je je restverdediging niet vergeet, maar ik vind drie of vijf verdedigers best wel ingewikkeld. Helemaal tegen zo’n defensieve ploeg als Griekenland."