Ajax-huurlingen nog weinig succesvol: alleen Wijndal is vaste waarde

Ajax-huurlingen nog weinig succesvol: alleen Wijndal is vaste waarde

19-10-2023 11:00 Laatste update: 11:11
58

Van Owen Wijndal tot Francisco Conceição: meerdere spelers van Ajax zochten afgelopen zomer hun heil elders vanwege een gebrek aan perspectief of om meters te maken. Maar hoe doen de verhuurde spelers het bij hun tijdelijke club? VoetbalPrimeur zet het op een rijtje.

Owen Wijndal (Royal Antwerp FC)
Ajax en Owen Wijndal zullen zich meer voorgesteld hebben van zijn komst in 2022. De linksback probeert zijn blazoen op te poetsen bij Royal Antwerp FC, onder leiding van coach Mark van Bommel en technisch directeur Marc Overmars. Wijndal is basisspeler bij de Belgische kampioen. Zo speelde hij onder meer mee in de Champions League-duels met FC Barcelona en Shakhtar Donetsk.

Wedden

Meer odds

Het is wel een keuze die deels uit nood is geboren. Zijn concurrent Sam Vines was geblesseerd en werd per ongeluk ook niet ingeschreven voor de Champions League. Wijndal speelt zodoende veel, maar met wisselend succes. In de Belgische competitie houdt hij zich relatief makkelijk staande, in het miljardenbal liet onder meer Raphinha hem alle hoeken van het veld zien.

Voor Wijndal is het een winst dat hij weer veelvuldig in actie komt na een moeizaam seizoen bij Ajax. De tienvoudig Oranje-international lijkt ook bij Antwerp nog wel een tandje te moeten bijschakelen. Wat het hem gaat opleveren met een contract tot medio 2027 in Amsterdam, is afwachten.

Francisco Conceição (FC Porto)
Zijn vader en tevens trainer van FC Porto, Sergio Conceição, moest zich een maand geleden verantwoorden voor de keuze om de rechtsbuiten terug te halen op huurbasis. Volgens het clubicoon was het een buitenkansje om een speler met de kwaliteiten van zijn zoon voor niets te huren. Voorlopig geniet Chico Conceição echter zeker geen voorkeursbehandeling in het Estádio do Dragão. De twintigjarige rechtsbuiten komt nauwelijks in actie.

Conceição kende een valse start door een spierblessure, maar is alweer geruime tijd fit. Desondanks deed hij pas 36 minuten mee, verspreid over twee invalbeurten in de competitie en twee in de Champions League. Hoewel zijn belangrijkste concurrent Gabriel Veron dit kalenderjaar vermoedelijk niet meer in actie komt door een blessure, krijgt op dit moment ook Romário Baró de voorkeur.

De jeugdinternational van Portugal zal zich iets anders voorgesteld hebben van zijn terugkeer bij FC Porto, waar hij de jeugdopleiding genoot. Door de blessure van Veron heeft hij een concurrent minder, maar of de Portugese topclub de optie tot koop van tien miljoen euro gaat lichten is nog de vraag. Hij ligt nog tot medio 2027 vast in Amsterdam.

Jorge Sánchez (FC Porto)
Conceição speelt nauwelijks, maar de situatie van Jorge Sánchez is nog penibeler bij FC Porto. De Mexicaanse rechtsback werd gehaald als back-up van João Mário, die bijna alles speelt. Alleen de kruimels blijven over voor Sánchez. Hij kwam tot dusver niet verder dan een invalbeurt van vijf minuten in de Primeira Liga en één van zeventien minuten in de Champions League.

Sánchez vertelde onlangs over zijn mentale problemen na de forse kritiek die hij in Mexico en bij Ajax had gekregen. Daar rekende de vleugelverdediger met de hulp van een mental coach mee af. Voorlopig krijgt hij bij Os Dragões niet de kans om binnen de lijnen sportieve revanche te nemen. Bij het nationale team is hij gelukkig nog wel een vertrouwd gezicht. Zo speelde hij negentig minuten mee tijdens het 2-2 gelijkspel tegen Duitsland.

De kans dat Porto straks vijf miljoen euro op tafel legt om Sánchez definitief over te nemen lijkt klein. Bij Ajax heeft hij nog een contract tot medio 2026.

Naci Ünüvar (FC Twente)
Een verhuur aan Trabzonspor draaide vorig jaar uit op een teleurstelling. Dit keer zocht Naci Ünüvar het dichter bij huis. Onder meer Noa Lang werd in het recente verleden al eens met succes in Enschede gestald, maar Ünüvar heeft voorlopig meer moeite om zijn stempel te drukken op FC Twente. Trainer Joseph Oosting geeft de voorkeur aan Michel Vlap in een vrije rol op linksbuiten.

Ünüvar kreeg een maand geleden een flinke boost door als invaller te scoren tegen Ajax, tijdens de 3-1 zege van de Tukkers. De teller staat daardoor op twee treffers en twee assists in slechts 97 minuten speeltijd, verspreid over tien invalbeurten. Het duel met zijn broodheer was tot op heden echter ook zijn laatste optreden in Twente-shirt. De creatieve spelmaker kampt met een blessure en het is nog onduidelijk wanneer hij terugkeert.

Gezien zijn statistieken lijkt Ünüvar in staat om zijn situatie in De Grolsch Veste te keren, maar mede door de concurrentie van Vlap wacht hij nog op zijn eerste basisplaats. Bovendien moet de creatieve nummer tien annex linksbuiten eerst fit zien te worden. Het jeugdproduct heeft nog een contract tot de zomer van 2026 bij Ajax.

Kian Fitz-Jim (Excelsior)
Kian Fitz-Jim laat tijdens zijn geringe speeltijd hoopvolle dingen zien, maar een basisspeler is hij niet bij Excelsior. Het gaat de Kralingers voor de wind in de Eredivisie, waardoor trainer Marinus Dijkhuizen weinig reden tot wisselen heeft. De frêle middenvelder moet voorlopig geduld betrachten en dat valt hem soms best zwaar, zei hij al in een interview met Voetbal International.

Het is nog te vroeg om te wanhopen voor Fitz-Jim, die bij vlagen al zijn kwaliteiten toonde. Hij gaf een fraaie assist op Troy Parrott tijdens de 0-3 zege bij sc Heerenveen en viel op bezoek bij Vitesse (0-0) prima in na een vroege blessure van Serano Seymor. Redouan El Yaakoubi zakte in Arnhem een linie. Die laatste vormt doorgaans met jeugdproduct Julian Baas en Club Brugge-huurling Cisse Sandra het middenrif. Het is aan de Ajax-huurling om hen uit te dagen.

Fitz-Jim kwam tot dusver in vier invalbeurten pas tot 96 Eredivisie-minuten, maar Ajax verlengde niet voor niets zijn contract tot medio 2027. De controleur zal nu snel moeten wennen aan het niveau en zorgen dat hij op de deur van Dijkhuizen gaat kloppen.

Youri Baas (NEC)
Youri Baas mocht vorig seizoen even proeven van een basisplaats bij Ajax. Hij werd evenwel gewogen en te licht bevonden. In de jacht op speeltijd in de Eredivisie koos de twintigjarige linksback voor NEC, waar hij geregeld in actie komt ondanks de concurrentie van Calvin Verdonk. Baas speelde tot dusver zes competitieduels, waarvan vier als basisspeler. Daarin scoorde hij één keer.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat Verdonk een aantal keer centraal achterin nodig was. Doorgaans zijn Bram Nuytinck en Philippe Sandler onomstreden in het hart van de defensie. Baas kampt momenteel met een liesblessure, waardoor hij de laatste duels moet toekijken. Als hij weer fit is wacht hem een fikse uitdaging om trainer Rogier Meijer te overtuigen aan hem vast te houden.

Baas zal zich dit seizoen vooral in de kijker willen spelen. Als dat niet voor Ajax is, dan voor een mogelijk geïnteresseerde club. Zijn verbintenis in Amsterdam loopt nog tot medio 2026.

Christian Rasmussen (FC Nordsjaelland)
Christian Rasmussen zal de trainers van Ajax en Jong Ajax geregeld hoofdbrekens hebben bezorgd de laatste jaren. Aan het talent van de twintigjarige Deense aanvaller zullen weinigen twijfelen, maar te vaak komt het er niet uit. Deze zomer stuurden de Amsterdammers hem terug naar FC Nordsjaelland, waar hij voor zijn overstap naar Nederland al actief was.

Rasmussen moet zich vooralsnog tevreden stellen met een rol als invaller. Pas één keer stond hij in de basis in de Superligaen, vier keer was hij invaller. Zijn enige treffer maakte de veelzijdige aanvaller in de Conference League, in het groepsduel met Ludogorets. Alles bij elkaar heeft Rasmussen 284 speelminuten op de teller staan, maar hij kwam wel in alle duels van Nordsjaelland in actie. Dat biedt enig perspectief.

Het doel van Rasmussen is om na dit seizoen terug te keren naar Ajax en alsnog door te breken in het eerste elftal, al heeft Nordsjaelland wel een optie tot koop. De Deense jeugdinternational heeft een contract tot de zomer van 2027.