'Is trainer zijn van Fortuna minder eervol dan trainer zijn van Real?'

Buijs uit zorgen over maatschappelijke trend: 'Voel vechter Danny opborrelen'

21 oktober om 08:22

Danny Buijs hoopt in de toekomst nog eens in de top te werken, maar dat is voor de trainer van Fortuna Sittard geen heilig doel. Hij benadrukt dat gelukkig zijn iets anders is dan de status die anderen daaraan koppelen.

"In Nederland lijkt het of steeds meer mensen vinden dat je geslaagd bent in het leven als je een dikke auto onder je kont hebt en een grote horloge om je pols draagt", zegt Buijs in een interview met het Algemeen Dagblad. "Ben je minder wanneer je later geen directeur, maar timmerman wordt en in een Opel Corsa rijdt? Is trainer zijn van Fortuna – een mooie, leuke club met fantastische mensen – minder eervol dan trainer zijn van Real Madrid?"

De 44-jarige Buijs stelt dat hij zich verzet tegen het beeld van 'meer, meer, meer'. Hij haalt enkele voorbeelden aan: ouders die pushen voor een VWO-advies van hun kind, de verantwoordelijken bij Chemours, dat jarenlang giftige stoffen uitstoot, en de toeslagenaffaire. "Macht, rijkdom; het haalt vaak het slechtste in mensen naar boven. Kan ik heel moeilijk verdragen. Als ik op dat soort onrecht stuit, die waanzin voorbij zie komen op tv, maakt dat iets heel strijdvaardigs in me los. Ja, dan voel ik spontaan weer de vechter Danny in me opborrelen."

Buijs oordeelt dat de mensen met het meeste geld of de meest prestigieuze baan vaak de minst leuke mensen zijn. Zelf heeft hij geleerd, in zijn rol als trainer, om open te staan voor anderen, hoe anders ze ook zijn. "Van die variëteit aan karakters een eenheid maken, dat vind ik nou een van de leukste dingen van het trainersvak."