PSV toont veerkracht na verrassende eerste helft en verplettert hekkensluiter Ajax

29 oktober 2023 om 16:31
Laatste update: 29 oktober 2023 om 16:32

PSV heeft Ajax op een knotsgekke middag met ruime cijfers afgedroogd. De Amsterdammers kwamen aanvankelijk nog op twee keer voorsprong in het Philips Stadion, maar in de tweede helft was PSV veel te sterk en werd het nog 5-2, mede door hattrickheld Hirving Lozano. Daardoor staat Ajax nu laatste in de competitie.

Voorafgaand aan het treffen tussen PSV en Ajax werd de laatstgenoemde ploeg eigenlijk amper kansen toegedicht. Ajax verkeert, zoals bekend, namelijk in zwaar weer, terwijl PSV tot aan de topper al zijn Eredivisie-wedstrijden won. Toch was Ajax de ploeg die uit de startblokken schoot in Eindhoven. Al snel kreeg Brian Brobbey een aantal enorme kansen, maar de spits verzuimde om te scoren.

Ajax met twee treffers helft in Eindhoven
Toch was het na tien minuten wel raak voor Ajax: met een wat rare uithaal van afstand verraste Branco van den Boomen PSV-keeper Walter Benítez: 0-1. Ajax bleef daarna opvallend sterk spelen in het Philips Stadion. Toch kwam PSV tien minuten later alweer op gelijke hoogte: Hirving Lozano sneed naar binnen, profiteerde van zwak verdedigen van Josip Sutalo en schoot in de korte hoek de 1-1 tegen de touwen.

Na een half uur spelen werd de topper even stilgelegd. Een supporter op de tribune werd namelijk onwel en moest gereanimeerd worden. De medische staf van PSV en Ajax stormden op de betreffende fan af, die weer bij kennis kwam. Daardoor kon de wedstrijd na een onderbreking van enkele minuten weer hervat worden.

Na die hervatting en vlak voor rust kwam Ajax weer op voorsprong. Na een goede lange bal van Diant Ramaj wist Steven Bergwijn de bal bij Brobbey te krijgen. Die scoorde nu wél: 1-2. Dat was ook de verrassende stand die bij het rustsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie op het scorebord stond. Daardoor leek de kans op een Amsterdamse stunt aanwezig, maar in de tweede helft veranderde het spelbeeld compleet.

PSV maakt in tweede helft gehakt van Ajax
Na nog geen vijf minuten bracht Luuk de Jong zijn ploeg namelijk weer op gelijke hoogte, nadat Lozano de lat trof. PSV denderde door en bracht de verdedigende kwetsbaarheid van Ajax daarna goed aan het licht. Tien minuten na de gelijkmaker werd het ook 3-2 en 4-2. Ismael Saibari en Lozano waren de doelpuntenmakers, terwijl de Ajax-defensie er beroerd uit zag.

In de 72ste minuut deelde PSV de genadeklap uit aan Ajax: Lozano maakte zijn derde door de bal na een snelle counter in het Ajax-doel te glijden, mede door dramatisch verdedigen van Anton Gaaei. De VAR keek nog even of er sprake was van hands, maar keurde de goal uiteindelijk goed. Na die goal geloofde PSV het wel, terwijl Ajax ook bijna niets meer klaarspeelde.

Daardoor eindigde het duel in Eindhoven in 5-2 voor PSV. De ploeg van Peter Bosz staat nu bovenaan in de Eredivisie, met zeven punten meer dan landskampioen Feyenoord. Ajax staat nu juist op een enorm beschamende laatste plaats in de competitie, door een overwinning van FC Volendam. Dat is nog nooit eerder voorgekomen in de Amsterdamse clubhistorie.