Eredivisie-flops: Ajax hofleverancier na ineenstorting, Feyenoord levert duo

30-10-2023 11:00
41

Ajax is met drie spelers, tevens alle drie verdedigers, de hofleverancier voor de nieuwe Eredivisie-floplijst van VoetbalPrimeur. Feyenoord levert een duo na een off-day bij FC Twente, terwijl ook Excelsior, Fortuna Sittard, Heracles Almelo en Vitesse vertegenwoordigd zijn.

Stijn van Gassel (Excelsior)
Onderscheidde zich bij FC Volendam in de eerste helft nog met een uitstekende redding, maar ging na 70 minuten spelen de mist in. De doelman liet zich de bal op haast onverklaarbare wijze ontfutselen door Milan de Haan, die zomaar de 3-1 eindstand op het scorebord kon neerzetten.

Anton Gaaei (Ajax)
De rechtsback stond in Eindhoven tegen directe tegenstander Hirving Lozano en moest ook nog geregeld een opstomende Sergiño Dest onschadelijk maken. Gaaei zakte door het ijs. Vooral in de tweede helft was hij de Mexicaanse PSV-aanvaller, die vrij ongestoord een hattrick kon maken, helemaal kwijt.

Igor Paixão (Feyenoord)
Feyenoord beleefde een off-day op bezoek bij Twente en bij Paixão kwam dat misschien wel het beste tot uiting. De vleugelaanvaller speelde eigenlijk helemaal niets klaar in Enschede. Trainer Arne Slot had na één helft genoeg gezien en wisselde hem voor Alireza Jahanbakhsh.

Gaston Avila (Ajax)
Misschien wel de grootste dissonant bij Ajax in Eindhoven. Avila was enorm slordig in de opbouw, leverde een aantal belabberde voorzetten af en bracht de Amsterdammers achterin ook zeker niet de grinta waar ze zo erg naar snakken. PSV-aanvaller Johan Bakayoko was hem 90 minuten lang de baas.

Bart Nieuwkoop (Feyenoord)
Nieuwkoop, net als midweeks tegen SS Lazio (3-1) rechtsback, kan terugkijken op een matige 45 minuten in Enschede. De vleugelverdediger had moeite zich onder de druk van Twente uit te spelen en werd evenals teamgenoot Paixão na één helft gewisseld.

Josip Sutalo (Ajax)
Niet voor het eerst prijkt de naam van de Kroatische centrumverdediger in de Eredivisie-floplijst. Ook onder interim-trainer Hedwiges Maduro maakt Sutalo heel erg weinig indruk. Tegen PSV stond hij opnieuw vaak verkeerd gepositioneerd, leverde hij ogenschijnlijk simpele ballen zomaar in en ging hij geregeld slap de duels in.

Alen Halilovic (Fortuna Sittard)
Halilovic en Fortuna begonnen erg goed aan het seizoen, maar inmiddels zit de klad er een beetje in. Tegen FC Utrecht kreeg de sierlijke linkspoot vanaf elf meter dé kans om de Limburgers op voorsprong te zetten, maar hij slaagde er niet in om de bal langs doelman Vasilios Barkas te schieten.

Navajo Bakboord (Heracles Almelo)
Zal in de nacht van zaterdag op zondag misschien nog wel een keer wakker geschrokken zijn van Osame Sahroui. Bakboord moest de sc Heerenveen-dribbelaar, die uiteindelijk geblesseerd afhaakte, onschadelijk maken, maar slaagde daar totaal niet in. Bij de 1-0 eiste van de Friezen eiste de Heracles-back een negatieve hoofdrol op door de bal op haast onbegrijpelijke wijze kwijt te raken.

Voelkerling Persson (Vitesse)
Werd afgelopen zomer door Vitesse aangetrokken van Lecce, maar is tot dusver totaal onzichtbaar. Vitesse snakte tegen PEC Zwolle (1-1) naar doelpunten en kreeg daarvoor ook echt wel kansen, maar de boomlange Zweedse spits kon totaal geen potten breken. Phillip Cocu haalde hem uiteindelijk dan ook naar de kant.