Zoon van IJsselmeervogels-trainer stapte uit het leven: 'Houdt je constant bezig'

Zoon van IJsselmeervogels-trainer stapte uit het leven: 'Houdt je constant bezig'

1 november om 13:47
Laatste update: 1 november om 15:00

Met IJsselmeervogels treft  trainer Gert Jan Karsten op woensdag Sparta Rotterdam in de KNVB Beker. Sinds februari staat Karsten aan het roer bij de club, nadat hij eerder het droevige nieuws te verwerken kreeg dat zijn achttienjarige zoon zijn leven had beëindigd. In gesprek met ESPN vertelt Karsten over de tragische gebeurtenis.

Op 22 november 2022, de droevige dag waarop Julian Karsten zelfmoord pleegde, werd vader Gert Jan gebeld door de werkgever van zijn zoon, omdat Julian niet op was komen dagen. "Ik stuurde een appje in de hoop dat hij het zou lezen. Toen ik zag dat de berichten niet aankwamen, ben ik meteen naar het station gereden. Heel gek was dat, ik ging daar op de automatische piloot heen."

Uiteindelijk kreeg Karsten het ingrijpende nieuws voor zijn kiezen. "Je gaat in een soort overlevingsmodus. Ik kan er nu over praten, maar slapen is nog bijna onmogelijk. Ik praat er makkelijk over, maar ik lig de hele nacht muziek te luisteren. Het houdt je constant bezig." De toenmalige club van trainer Karsten, Urk, kwam met een mooi eerbetoon. Iets dat hij kon waarderen, maar tevens de reden was voor zijn vertrek.

"Ik werd geconfronteerd met de foto van mijn zoon op het scorebord. Ik kon niet meer normaal naar dat bord kijken als ik bij Urk liep. Ik zag het gezicht van mijn zoon. Ik moest schudden met mijn hoofd om dat los te krijgen. Ik moest daarom een nieuwe start maken. Daarom heb ik de club verlaten. Dat was dus puur vanwege de situatie met Julian en niet sportief. Als ik eerlijk ben, zou ik morgen weer terug willen."

Ook spreekt Karsten over de uitvaart van zijn zoon, die indruk op hem maakte. "Als je ziet hoeveel mensen hij blij gemaakt heeft, dan is dat wel indrukwekkend. Als hij dit nog ergens meekrijgt, hoop ik dat hij ziet bij hoeveel mensen hij geliefd is. Dat had hij niet door toen hij onder ons was. Had hij het maar geweten, dan was hij hier waarschijnlijk nog geweest."

Denk jij aan zelfmoord? 113 Zelfmoordpreventie is er voor je. Je kunt gratis en geheel anoniem bellen via 0800-0113.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ESPN NL (@espnnl)