Twijfels over hoe het duel tussen AZ en NEC te hervatten

Twijfels over hervatting AZ - NEC: 'Voor mij duidelijk dat dit een strafschop was'

2 november om 07:24

Het duel tussen AZ en NEC, dat afgelopen zondag compleet overschaduwd werd door de zeer nare gebeurtenis met Bas Dost, krijgt mogelijk nog een staartje. Videoscheidsrechter Jochem Kamphuis moet zich namelijk gaan buigen over de vraag of de hervatting, waarvoor nog geen datum is geprikt, plaatsvindt met een scheidsrechtersbal, een strafschop, of een VAR-moment. 

Even voordat scheidsrechter Jeroen Manschot affloot om Dost de medische hulp te laten krijgen die hij nodig had, stoomde AZ-invaller Denso Kasius het strafschopgebied in. Hij werd onderuitgehaald door NEC-aanvaller Magnus Mattson. "Voor mij was direct duidelijk dat dit een strafschop was", analyseert voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende in gesprek met het Algemeen Dagblad. Een herharling zag hij niet. "Maar door de manier waarop Denso Kasius valt, lijkt het me duidelijk."

Op de beelden is niet waarneembaar of Manschot de situatie al beoordeeld heeft, iets wat de VAR nog wel zou kunnen doen. Dat zou weer grote gevolgen kunnen hebben, gezien de 1-2 tussenstand en met nog vijf minuten te spelen. Het AD heeft contact opgenomen met de KNVB, die nog geen beslissing heeft genomen. "De VAR kan de overtreding nog beoordelen", zegt een woordvoerder van de bond. 

Van der Ende zag zich eigenlijk nooit eerder een soortgelijke situatie voltrekken. "Het is logisch dat ook de VAR zich niet direct met dit moment heeft beziggehouden, iedereen was met Dost bezig. De vraag is nu: gaan ze de wedstrijd straks hervatten met een VAR-moment? En zo ja, krijg je dan langs de zijlijn een soort toneelstukje? Dat is interessant, ook wel een moeilijk besluit, lijkt me."

Dost
Met Dost gaat het nu naar omstandigheden goed. De spits van de Nijmegenaren ligt nog wel in het ziekenhuis, vanuit waar hij zijn dankbaar uitte voor alle steunbetuigingen. "De voetbalwereld is soms hard, maar nu merk ik ook hoe menselijk we kunnen zijn. Toen ik het veld af ging hoorde ik applaus van alle aanwezigen in het stadion, dat deed me erg goed", zo zei hij eerder al via het clubkanaal van NEC.