Bojan Krkic waarschuwt jonge spelers: ‘Messi is niet het voorbeeld’

Bojan (ex-Ajax) waarschuwt jonge spelers: 'Messi is niet het juiste voorbeeld'

3 november 2023 om 10:50
Laatste update: 3 november 2023 om 10:50

Bojan Krkic maakt zich zorgen over de manier waarop steeds meer jonge spelers hun opmars maken in het profvoetbal. De oud-voetballer spreekt uit eigen ervaring wanneer hij zegt dat het flink mis kan gaan.

Bojan zit op dit moment in het bestuur van FC Barcelona en is voornamelijk verantwoordelijk voor jeugd- en verhuurde spelers. De Spanjaard, die ook een jaar op huurbasis voor Ajax speelde, heeft zelf enorme druk ervaren en kampte met paniekaanvallen. Bojan werd regelmatig bestempeld als de opvolger van Lionel Messi, mede dankzij de vele doelpunten die hij maakte in de jeugdteams van Barcelona.

In 2007 zou de destijds zeventienjarige Bojan zijn eerste wedstrijd voor het Spaanse nationale elftal spelen. Echter verscheen hij niet op het veld om zijn warming-up te doen. Even daarvoor had hij een paniekaanval gekregen in de spelerstunnel. Tot een debuut kwam het die avond dus niet. Onder begeleiding van zijn psycholoog begon hij het proces om zijn angst onder controle te krijgen.

Tijdens die voor hem moeilijke fase werd Bojan gesteund door zijn toenmalige ploeggenoten en grote voetballegendes Andrés Iniesta en Zlatan Ibrahimovic. "Zlatan's hart is nog veel groter dan zijn lichaam. Hij was slechts een paar dagen bij de club toen hij mij uitnodigde om langs te komen. Hij zei dat hij me zou beschermen zo lang hij bij de club zat", vertelt Bojan in een documentaire over hem, genaamd Bojan Krkic, beyond the smile.

Bojan vindt dat er dingen genormaliseerd worden die niet normaal zijn, zoals het meetrainen van zestienjarige jongens bij het eerste elftal. "Het zijn kinderen in hun ontwikkelingsjaren die constant op hun tenen lopen, daar moeten we mee stoppen", aldus Bojan. Daarnaast zegt hij dat de situaties van Messi en Cristiano Ronaldo er geen zijn om je als jong talent aan op te trekken. "Zij kunnen geen voorbeeld zijn voor jongeren, want ze zijn buitenaards. Je kunt op heel veel andere manieren succesvol zijn", is de oud-voetballer van mening.