'Les van Guardiola' en attractief spel: hierom maakt Feyenoord indruk in Europa

'Les van Guardiola' en attractief spel: hierom maakt Feyenoord indruk in Europa

07-11-2023 18:20
47

Feyenoord is opnieuw bezig aan een sterk seizoen. Ook in Europa maakt de ploeg van Arne Slot - na al succesvolle Conference League- en Europa League-campagnes - naam. Waarom ontvangen de Rotterdammers zoveel lof? VoetbalPrimeur maakt een analyse.

De eerste Champions League-wedstrijd van het seizoen werd met 2-0 gewonnen van Celtic. Een aantal weken later ging Feyenoord nipt onderuit tegen Atlético Madrid (3-2), waarna de Rotterdammers heer en meester waren tegen SS Lazio (3-1). Spaanse media sprak na het duel met Atlético zelfs van een 'superieur' Feyenoord, dat 'in de zesde versnelling speelde'.

Hoge druk

De eerste factor waarom Feyenoord in het buitenland min of meer op handen gedragen wordt, is de manier waarop de ploeg van Slot wedstrijden wil domineren. Bij Eredivisie-clubs is bekend dat Feyenoord een attractieve speelstijl nastreeft. Dat is inmiddels ook in Europa bekend. Onder meer de manier van balveroveren valt op. De Rotterdammers stappen niet overal op het veld ongecontroleerd door, maar zetten gezamenlijk gecontroleerd druk.

Dat wil zeggen dat de verdediging van de tegenstander niet vol wordt afgejaagd. Langzaam schuift Feyenoord op naar voren, om pas toe te slaan als er écht wat te halen valt.


Feyenoord dwingt de tegenstander, hier Atlético, de as in zonder ongecontroleerd door te stappen. In plaats van achteruit lopen, duikt de dichtst bijzijnde Feyenoorder op de bal. In bovenstaand beeld verovert Wieffer de bal op de helft van Atlético. Bron: Ziggo Sport


Ook Lazio wordt gedwongen via het centrum te spelen. Lutsharel Geertruida stapt door en Feyenoord heeft de bal op de vijandelijke helft. Bron: Ziggo Sport

De inverted wingback

Het is geen geheim dat Slot graag naar het Manchester City van manager Pep Guardiola kijkt. Wie Feyenoord en City naast elkaar legt, ziet - weliswaar op een iets ander niveau - gelijkenissen. Zo spelen de Rotterdammers in de opbouw met een inverted wingback; een vleugelverdediger die in balbezit in de as komt om daar een overtal te creëren.

Een dergelijke tactiek is niet onbekend, al zijn er weinig ploegen die de perfectie hiervan kunnen naderen. Feyenoord is een van die ploegen. Tegen Atlético werd Quilindschy Hartman veelvuldig de vierde middenvelder, om zo onder de druk van de Spanjaarden uit te voetballen. Atlético, en ook Celtic, werd bij vlagen van het kastje naar de muur getikt.


In plaats van het veld breed te houden om de ruimtes in balbezit groot te maken, komt Hartman juist naar binnen toe. Feyenoord creëert een overtal op het middenveld en kan onder de druk van Atlético uitspelen. Bron: Ziggo Sport

Tegen Lazio was Feyenoord door deze manier van opbouwen succesvol over rechts. Bart Nieuwkoop zocht niet de zijlijn op, maar kwam juist naar binnen. Zo ontstaat er ruimte voor de middenvelders om wél naar buiten te trekken en voor de aanvallers om weer naar binnen te trekken. Overal op het veld ontstaan door beweging driehoekjes en op die manier wist Feyenoord onder de Italiaanse druk uit te voetballen.


Nieuwkoop ontvangt de bal in de as van het veld. Wieffer trekt naar de buitenkant, omdat daar de ruimte ligt. Bron: Ziggo Sport

Aanpassen tegenstander

In plaats van stoïcijns vast te houden aan zijn eigen spelopvatting, is Slot niet bang om zich - indien nodig - aan te passen aan de opponent, zolang de eigen visie gehandhaafd blijft. Zo had Feyenoord voor rust moeite met het stugge Celtic. In de rust had Slot Calvin Stengs - die begon als 'nummer tien' - de opdracht gegeven om meer de ruimte aan de zijkanten te benutten.


Feyenoord heeft een man minder in de as, maar weet Celtic door een omzetting toch het zwijgen op te leggen. De Schotten waren het na rust kwijt, toen Stengs de ballen plots aan de zijkant kwam vragen. Bron: Ziggo Sport

Feyenoord speelde zonder iemand 'op tien', maar vond wel mogelijkheden om eenvoudiger tot aanvallen te komen. Ook tegen Atlético voerde Slot een gedurfde wijziging door, door het duo Mats Wieffer - Ramiz Zerrouki in ere te herstellen. Met Zerrouki moest Antoine Griezmann onschadelijk gemaakt worden.

Op het eerste oog een defensieve wijziging, maar het ging allesbehalve ten koste van de offensieve speelstijl. Met Zerrouki werd er meer zekerheid ingebouwd, de druk vooruit bleef bestaan tegen Atlético.

Conclusie
Feyenoord beschikt over veel wapens om ploegen uit de Europese subtop het zwijgen op te leggen. Niet voor niets kenden de Rotterdammers twee succesvolle Europese campagnes op rij. Ook in de Champions League toont Feyenoord aan niet te misstaan. Naast complimenten boekt de Stadionclub ook resultaat. Als de ploeg van Slot erin slaagt in Rome te winnen van Lazio, is overwintering heel dichtbij.