Fluminense legt beslag op Copa Libertadores na voetbalgevecht met Boca Juniors

04-11-2023 23:59 Laatste update: 05-11-2023 08:49
34

Fluminense heeft voor het eerst in de cluhistorie beslag gelegd op de Copa Libertadores. De Braziliaanse topclub kroonde zich in een geweldige finale ten koste van Boca Juniors tot de beste van Zuid-Amerika. Na 120 intense minuten, waarin ook de nodige rode kaarten vielen, stond er een 2-1 eindstand op het scorebord.

Fluminense kwam na 36 minuten spelen op voorsprong in Estádio do Maracanã. Germán Cano, uitgerekend een Argentijn, scoorde. Lang leken de Brazilianen, waar veteranen Marcelo (35) en Felipe Melo (40) basisplaatsen hadden, af te stevenen op een 1-0 zege. Niets bleek echter minder waar. In de 72e minuut kwam Boca alsnog op gelijke hoogte. Rechtsback Luid Advíncula, 110-voudig international van Peru, vond het net.

Daarna volgde een verlenging, met alles erop en eraan. Fluminense-invaller John Kennedy maakte in de 99e minuut de winnende treffer, maar moest daarna wel met rood het veld verlaten. Hij kreeg zijn tweede gele kaart vanwege het te uitbundig vieren van zijn treffer met supporters op de tribunes. Ook Boca moest verder met tien man, na een lompe overtreding van vleugelverdediger Frank Farba. Daardoor duurde de eerste helft van de verlenging bijna een halfuur. Fluminense trok de 2-1 voorsprong uiteindelijk over de streep, waardoor het zich voor het eerst in de geschiedenis de beste van het hele continent mag noemen.

100.000 Argentijnen in Rio
Rio de Janeiro, de stad waar het iconische Maracanã al sinds 1950 bezocht wordt, werd deze week compleet overspoeld door Argentijnse fans. Ongeveer honderdduizend (!) fans van Boca reisden, voornamelijk met bussen, vanuit Buenos Aires naar Rio de Janeiro. Dat is een reis van maar liefst 2500 kilometer. Uiteindelijk mochten er 30.000 Argentijnen plaatsnemen in het stadion.