Vertrouwen is terug bij FC Utrecht-clubicoon Gert Kruys

Jans laat vertrouwen terugkeren in Utrecht: 'Ik droom alweer van Europees voetbal'

6 november 2023 om 08:15

Gert Kruys stelt dat FC Utrecht onder Ron Jans een flinke stijgende lijn heeft ingezet. Het clubicoon, in de jaren zeventig en tachtig middenvelder van de Domstedelingen, durft zelfs al weer te dromen over Europees voetbal.  

Kruys wordt na afloop van Utrecht - FC Twente, dat zondag na doelpunten van Oscar Fraulo en Sem Steijn in 1-1 eindigde, door het Algemeen Dagblad gevraagd naar het humeur in de Domstad. "Enerzijds is het knap dat je gelijkspeelt tegen dit sterke FC Twente. Anderzijds maakten we ons na de rode kaart van Sadilek (Michal, red.) al op voor de winnende goal. Die 11-tegen- 10 situatie hadden we beter moeten uitspelen. Maar de stemming is goed. Na de wedstrijd was ik nog even bij Frans van Seumeren in de skybox. Ook hij was goedgehumeurd. Want je ziet duidelijk een stijgende lijn in de ploeg. Ik zie een soort kentering."

Volgens Kruys is die 'kentering' absoluut op het conto van Jans te schrijven. "Het moment van instappen was voor Jans echt niet makkelijk. Voor het eerst in de clubhistorie stond FC Utrecht helemaal onderaan, maar hij blijft onder alle omstandigheden rustig. Hij heeft ook een behoorlijke chemie het publiek", vervolgt de 62-jarige oefenmeester, die steeds meer vastigheden ziet. "Ik zie dat hij naar een vast elftal aan het toewerken is. Vergeet ook niet dat de ploeg barst van het talent, met jonge honden als Flamingo (Ryan, red.), Leliendal (Yannick, red.), Azarkan (Marouan, red.) en Booth (Taylor, red.)."

Vooralsnog moet het publiek in De Galgenwaard wel nog gewoon genoegen nemen met de zeventiende plaats. Grote zorgen zijn er echter niet bij Kruys, wiens glas immer half vol is. "De vergelijking werd getrokken met het FC Groningen van vorig jaar, maar in die paniek ging ik niet mee. Ik zie wel iets aan de horizon verschijnen. Ik zie verbetering op het veld en dat zie je in de resultaten terug. Met de bekerwedstrijd erbij zijn we vier wedstrijden ongeslagen. Ik blijf Gertje Positivo en droom alweer van Europees voetbal. Zo ver staan we nu toch ook weer niet van die achtste plek vandaan? Ik vind dat we voor die play-offs moeten gaan."