Enorme lofzang over Slot: 'Spelers hadden zoiets nooit meegemaakt'

Slot verbloemt Feyenoord-problemen: 'Metamorfose teweeggebracht'

6 november om 13:58
Laatste update: 6 november om 14:16

De invloed van Arne Slot bij Feyenoord is groot, maar de succesvolle trainer verbloemt ook de nodige problemen. Dat stelt schrijver Michel van Egmond bij Studio Voetbal.

"De lat bij Feyenoord is op alle gebieden omhoog gegaan", constateert Van Egmond, die de club jarenlang op de voet volgde als hoofdredacteur van Feyenoord Media. "Ik denk dat dat de verdienste is van Arne Slot. Het is een stuk professioneler geworden. Als je mij vijftien jaar geleden had verteld dat er spelers waren die de wekker zetten om naar het krachthonk te gaan, had ik dat niet geloofd", doelt hij op de 'Breakfast Club'. "In die tijd waren de spelers met de breakfast amper thuis, bij wijze van spreken."

"Slot heeft een metamorfose teweeggebracht bij Feyenoord", stelt Van Egmond. "Dat merk je al vanaf de allereerste training. Ik was daarbij en herinner me nog dat ik de spelers het veld zag afkomen, en die zeiden dat ze zoiets intens nog nooit hadden meegemaakt. Je zag ze met de week fitter worden. Ik denk dat Pierre nog wel de tijd heeft meegemaakt dat er voor een uitwedstrijd als er broodjes in de bus moesten worden gemaakt, ze naar 'de Gouden Snaar' gingen en de roomboter tot aan het plafond van de spelersbus zat. Nu gaat er een hele keukenbrigade mee, met speciaal bereide maaltijden."

Van Egmond hoopt dat Feyenoord 'niet als een kaartenhuis in elkaar stort' als Slot weggaat. "Wat ik extra knap vind, is dat Slot niet alleen het elftal goed laat voetballen, maar hij heeft echt een mentaliteitsverandering teweeggebracht in Rotterdam. Feyenoord is niet meer standaard de underdog. Feyenoord is meer dan alleen hard werken en meer dan de clichés die je altijd hoorde. Ik zou zeggen: zoek een trainer die hierop lijkt als Slot vertrekt."

Volgens Van Egmond verbloemt Slot wel het een en ander. "Feyenoord is nog steeds een club met een hele rare structuur, qua organisatie. Ze hebben nog steeds een stadion waar iets aan gedaan moet worden, waar ze geen eigenaar van zijn. Ze hebben nog steeds investeerders die moeten worden uitgekocht. Daar hoor je helemaal niemand meer over, iedereen heeft het over Gimenez en zijn dinopak. Die problemen zijn nog niet opgelost."