Akpom geeft goed voorbeeld bij Ajax: 'Laat iemand in zo'n situatie eerst wennen'

Akpom geeft goed voorbeeld bij Ajax: 'Laat iemand in zo'n situatie eerst wennen'

6 november om 20:11

Het is een goede zaak dat Chuba Akpom openlijk heeft gesproken over zijn moeilijke beginperiode bij Ajax, vindt sportpsycholoog Tim Koning. Hij ziet dat een simpel gesprek veel kan betekenen voor voetballers.

Akpom was afgelopen week drie keer trefzeker voor Ajax, tegen FC Volendam en sc Heerenveen (twee keer). Na de wedstrijd tegen Heerenveen deed de Engelsman een boekje open over zijn 'catastrofale' beginperiode in Amsterdam. Koning waardeert dat. "Als we blijven luisteren naar elkaar, kom je er samen achter waar het goud zit. Winnen is dan een van de mogelijke gevolgen", zegt de sportpsycholoog in gesprek met de NOS.

"Akpom zei letterlijk dat hij zich lichter voelde door de gesprekken met Van 't Schip. Dat is wat praten kan opleveren", vervolgt Koning, die niet inhoudelijk wil ingaan op de situatie bij Ajax omdat hij daar 'het fijne' niet van weet.

Koning hoopt dat het in de voetballerij normaler wordt om openlijk over gevoelens te praten. "Je komt binnen op basis van je prestaties elders, maar je bent in de eerste plaats mens. Laat iemand in zo'n situatie eerst even wennen en gun het wat tijd. Als de randzaken op orde zijn, is er meer ruimte om te presteren."