Het Pusic-effect: Shakhtar verslaat Barça; ook Dortmund wint

07-11-2023 20:40
52

Marino Pusic kent een uitstekende start als trainer van Shakhtar Donetsk. De voormalig Feyenoord-assistent zorgde met zijn ploeg voor een grote stunt in het Champions League-duel met FC Barcelona. Borussia Dortmund deelde een nieuwe tik uit aan Newcastle United.

Shakhtar Donetsk - FC Barcelona 1-0
In Hamburg kon Barça nog niet beschikken over Frenkie de Jong, maar spelers als Ilkay Gündogan, Gavi en Robert Lewandowski verschenen wel aan de aftrap. Desondanks bood Shakhtar uitstekend partij. Sterker nog, doelman Marc-André ter Stegen van de Catalanen moest meermaals optreden. De equipe van Pusic kreeg vijf minuten voor rust loon naar werken: Danylo Sikan kopte fraai, tegendraads raak.

Na een uur spelen kon Barça-trainer Xavi het niet langer aanzien. Hij zorgde voor een kwaliteitsimpuls met het inbrengen van Alejandro Balde, João Félix, Lamine Yamal en Pedri. De Catalanen hadden ook wel het balbezit, maar oogden nauwelijks gevaarlijk. Zo werd Lewandowski uitstekend onder de duim gehouden en keeper Dmytro Riznyk had dan ook een redelijk rustige avond. Aan de andere kant sloeg Newerton zelfs fraai toe, maar de goal ging niet door vanwege buitenspel.

Het knap spelende Shakhtar trok de zege desondanks over de streep. Barça blijft nog wel koploper met negen punten, de ploeg van Pusic heeft net als FC Porto zes punten. De Portugezen spelen later op de avond tegen Royal Antwerp FC.

Borussia Dortmund - Newcastle United 2-0
Donyell Malen werd tijdens de eerste ontmoeting van Borussia Dortmund met Newcastle United nog uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd door de UEFA. Tijdens de return in het Signal Iduna Park begon de Oranje-international op de bank, net als Sébastien Haller. Het was de concurrent van de ex-Ajax-spits die de eerste klap uitdeelde. Niclas Füllkrug schoot na een wat rommelige aanval van dichtbij raak op aangeven van Marcel Sabitzer.

In de vermakelijke wedstrijd kregen beide teams prima kansen en na rust voerde Newcastle de druk op in de jacht op de gelijkmaker. Joelinton had de gelijkmaker op de voet, maar hij kreeg de bal niet op doel na een voorzet van Livramento. Dortmund was dreigend in de counter en profiteerde tien minuten voor tijd optimaal van de groter wordende ruimtes. Julian Brandt gooide het duel in het slot: 2-0.

De Duitse topclub komt door de zege op zeven punten uit vier duels. PSG volgt met zes punten, maar komt nog in actie tegen AC Milan. Newcastle blijft steken op vier punten.