Vijf conclusies: Feyenoord mist gouden Champions League-kans

Vijf conclusies: Feyenoord mist gouden Champions League-kans, Plan B werkt niet

7 november 2023 om 23:25

Eén schot op doel was genoeg voor SS Lazio om Feyenoord te verslaan. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na een - vanuit Nederlands oogpunt - frustrerende Champions League-avond.

Feyenoord laat gouden kans liggen
Feyenoord heeft in Rome een reuzenkans laten liggen om een reuzenstap te zetten richting Champions League-overwintering. De openingsfase was voor Lazio, maar vanaf een minuut of dertig was het Feyenoord dat de klok sloeg. Het lukt echter niet om dat overwicht om te zetten in doelpunten. Kansen waren er wel - met name voor Santiago Gimenez. Maar het was te weinig om Lazio net als twee weken geleden te kakken te zetten.

Van koploper naar plek drie
De laatste keer dat Feyenoord zich onder de beste zestien clubs van Europa schaarde, is 25 jaar geleden. In Rotterdam droomde men al hardop van een herhaling van de prestatie uit 1999, maar door de nederlaag zakt Feyenoord van de eerste naar de derde plaats in de Champions League-groep. Maar: geen man overboord. Het verschil met Lazio en Atlético Madrid is respectievelijk één punt en twee punten.

Rampzalige avond Nieuwkoop
Een gele kaart na 45 seconden, een handvol fouten en uiteindelijk zwaar gehavend van het veld gedragen. Het was niet bepaald de avond van Nieuwkoop, die na negentien minuten niet verder kon vanwege een keiharde botsing met Elseid Hysaj. Hopelijk valt de schade mee, al waren veel Feyenoord-supporters niet rouwig om zijn wissel. De entree van zijn vervanger Gernot Trauner zorgde meteen voor rust achterin.

Plan B Feyenoord werkt niet naar behoren
Arne Slot wisselde vrij laat, maar ook zéér aanvallend: Luka Ivanusec, Alireza Jahanbakhsh en Ayase Ueda werden binnen de lijnen gebracht om in de slotminuten nog wat te forceren. Desondanks kozen de Feyenoord amper voor de lange bal, om zo - hopelijk - wat onrust te veroorzaken in de Romeinse defensie. Het Plan B van de Rotterdammers werkte niet. Alleen Ueda kwam in de dying seconds nog dicht bij de gelijkmaker.

Wieffer: één jaar later
Vorig jaar in Rome - toen nog in het kader van de Europa League - maakte Mats Wieffer zijn debuut voor Feyenoord. Na afloop zei hij tegen Slot dat het de zwaarste 25 minuten uit zijn leven waren. De ontwikkeling die Wieffer sindsdien heeft doorgemaakt, is duidelijk. Hij heeft zich ontpopt tot de regisseur van Feyenoord. Wat ook opviel: als een volleerde verkeersregelaar wees hij waar elke pass in de opbouw naartoe moest.