Bijval voor Ajax-spits Brian Brobbey

Steun voor Brobbey: 'Als hij twee vingers uitsteekt, gaan tegenstanders gillen'

8 november 2023 om 20:15

Voormalig topscheidsrechter Dick Jol heeft een lans gebroken voor Brian Brobbey. De gestopte arbiter vertelt in gesprek met De Telegraaf dat de Ajax-spits in zijn ogen te vaak benadeeld wordt. In hetzelfde artikel krijgt Brobbey ook bijval van oud-spits John van Loen, die denkt dat de Oranje-international met iets meer slimmigheidjes de absolute top kan halen. 

"Brobbey is groot, sterk en gespierd en verdedigers doen alles wat God en de KNVB verboden hebben om hem te stoppen. Als hij vervolgens zelf twee vingers uitsteekt, gaan zijn tegenstanders gillen. Dat zijn doelpunt tegen SC Heerenveen werd afgekeurd, was belachelijk", vertelt de inmiddels 67-jarige Jol aan De Telegraaf. Hij doelt daarmee op afgelopen zondag, toen Brobbey voor de 3-1 leek te zorgen tijdens het duel met de Friezen. Vanwege een vermeende duw ging er uiteindelijk een streep door het 'doelpunt'. 

"Je hoort weleens dat spelers als Brobbey beter moeten worden beschermd, maar 'beschermd' vind ik niet het juiste woord", vervolgt Jol, die in 2008 zijn fluit aan de wilgen hing. "De scheidsrechters moeten gewoon beter 'in' het duel kijken." De arbiter tijdens Ajax - Heerenveen was Sander van Eijk, iemand die door dol Jol niet heel hoog wordt aangeschreven. "Sander van der Eijk is sowieso al niet mijn favoriete type scheidsrechter, maar als hij dit doelpunt van Brobbey in een Europese wedstrijd had afgekeurd, dan was hij wereldwijd uitgelachen."

Van Eijk beschikt simpelweg over te weinig 'voetbalgevoel', is Jol van mening. "A) Voetbal is een contactsport en b) een spits gebruikt zijn handen om balans te houden. Ik ken ook maar één iemand die kan springen zonder zijn handen te gebruiken: een pinguïn." Donderdagavond speelt Ajax tegen weer een Europese wedstrijd. Jol denkt dat Brobbey daar zijn voordeel uit kan halen. "Ik denk echt dat hij baat heeft bij internationale arbitrage. In Europa zijn de spitsen niet vogelvrij verklaard. En als hij zichzelf eens verdedigt tegen het vasthouden en klemmen, dan zijn de UEFA-scheidsrechters juist weer minder pietluttig."

Van Loen, tussen 1991 en 1993 spits van Ajax, vindt dat Brobbey iets meer slimmigheidjes moet gebruiken in zijn spel. "Brian is zo sterk als een paard. Als ik in het stadion of voor de tv zit, vind ik het onbegrijpelijk dat hij nóóit een vrije trap mee krijgt en alles tegen hem wordt gefloten. Weet je hoe dat komt? De scheidsrechters volgen de bal en kijken te laat naar het duel, waardoor ze de eerste overtreding van de verdediger missen en het losrukken van Brobbey bestraffen."

'Dan is hij helemaal niet te stoppen'
Mocht Brobbey erin slagen zich deze slimmigheidjes meester te maken, dan kan hij een topspits worden, stelt Van Loen. "De manier waarop hij de bal tegen Heerenveen binnen kopte, was fantastisch. En als je zó vaak in scoringspositie komt als hij, doe je iets goed. Alleen had hij er al tien moeten maken. Maar Brian is jong. Als hij nog iets slimmer wordt, dan is hij helemaal niet te stoppen."