PSV doet goede zaak voor coëfficiëntenlijst

PSV doet Nederlandse voetbal een plezier en deelt tik uit op coëfficiëntenlijst

9 november 2023 om 10:50

De winst van PSV op Lens was natuurlijk lekker voor het Champions League-avontuur van de Eindhovenaren, maar met een zege op een Franse ploeg komt ook de coëfficiëntenlijst weer om de hoek kijken. Door de winst in het Philips-Stadion is Nederland weer aan zet in de spannende strijd om plek vijf.

Die vijfde plek is op dit moment voor Nederland, maar door de zeges van Franse ploegen de afgelopen weken kwam het land weer dichterbij. De winst van PSV zorgt er echter weer voor dat het gat weer meer is dan één punt (1.169). Toch kan de echte balans pas opgemaakt worden na de donderdagen. Daar komen meer Franse ploegen in actie dan Nederlandse teams en Ajax en AZ presteren tot nu toe ook nog wisselend op die Europese dagen.

Als Nederland de vijfde plek wil behouden op de coëfficiëntenlijst dan moet of AZ of Ajax de winst binnenhalen tegen respectievelijk Aston Villan en Brighton. Als de Nederlandse teams allebei verliezen is er ook nog een ander vangnet. Dan moeten alle Franse ploegen alsnog winnen om genoeg punten te verzamelen. Met een wedstrijd voor Toulouse tegen Liverpool wordt dit pittig. 

Lille kan echter de kastanjes nog uit het vuur halen. Bij winst is die ploeg geplaatst voor de knockout-fase van de Conference League, waardoor de bonuspunten weer om de hoek komen kijken. Winst van AZ of Ajax lijkt dus wel cruciaal voor het behoud van de vijfde plek.