Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman vervangt Aké, Gakpo keert terug

Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman vervangt Aké, Gakpo keert terug

18-11-2023 08:28 Laatste update: 08:28
158

Eén ding staat vast: Bart Verbruggen staat onder de lat als Oranje zaterdagavond tegen Ierland plaatsing voor het EK in Duitsland gaat proberen veilig te stellen. Verder moet bondscoach Ronald Koeman achterin nog wat schuiven, gezien de blessure van Nathan Aké. Virgil van Dijk neemt zijn positie linksachterin vermoedelijk over. 

Aké meldde zich vanwege fysieke klachten laat af voor de interlands van Oranje tegen Ierland en Gibraltar. Er zijn meer defensieve zorgen voor Koeman, die ook niet kan beschikken over de linksbenige verdedigers Sven Botman en Micky van de Ven. Rechts in het centrum ontbreken juist spelers als Matthijs de Ligt, Jurriën Timber én Lutsharel Geertruida, die net als Jeremie Frimpong een blessure opliep tijdens de training.

Als Koeman tegen Ierland voor een 4-3-3 kiest, de formatie waarmee Oranje tijdens het uitduel (1-2) mee aantrad, lijkt het logisch dat Van Dijk de nieuwe linker centrale verdediger wordt. Stefan de Vrij wordt dan mogelijk zijn partner in het centrum. Koeman stak op de persconferentie nog de loftrompet over de Inter-mandekker. De kans is groot dat Denzel Dumfries en Quillindschy Hartman de vleugelverdedigers worden. 

Op het middenveld moet Koeman het nog altijd stellen zonder Frenkie de Jong. Tijjani Reijnders zal zich sowieso wel op kunnen gaan maken voor een basisplaats, gezien zijn indrukwekkende prestaties tijdens de laatste interlandperiodes. Ook van Mats Wieffer is de bondscoach gecharmeerd, al maakt Jerdy Schouten eveneens aanspraak op speeltijd. Xavi Simons, nog altijd enorm op dreef bij RB Leipzig, zou dan kunnen fungeren als nummer tien. 

Voorin staat het zo goed als vast dat Cody Gakpo terugkeert. Hij was tijdens de vorige interlandperiode nog geblesseerd. Wout Weghorst, In Ierland nog belangrijk met een doelpunt, lijkt in de punt van de aanval de voorkeur te genieten boven Thijs Dallinga, die zijn debuut maakt in de selectie. Op de positie van rechtsbuiten kan Koeman beschikken over Donyell Malen en Calvin Stengs, maar eerstgenoemde staat hoger in de hiërarchie.

Vermoedelijke opstelling van Oranje: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Hartman; Wieffer, Reijnders, Simons; Malen, Weghorst, Gakpo