Van Feyenoord naar Tadic-concurrent: ‘Ik word vaak vergeleken met Kane’

Van Feyenoord naar Tadic-concurrent: ‘Ik word vaak vergeleken met Kane’

21-11-2023 07:30 Laatste update: 08:56
11 Reacties

In onze rubriek VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die ver buiten de landsgrenzen actief is. Met in deze episode: Tiago Çukur. De eenmalig Turks international en boezemvriend van Orkün Kökcü die via Feyenoord en AZ de Nederlandse velden al snel achter zich liet voor avonturen in het buitenland. We duiken in zijn opmerkelijke voetbalreis, zijn ervaringen in Engeland en bij zijn 'droomclub' Fenerbahçe, en bespreken zijn debuut voor het Turkse nationale elftal, waar hij op het veld stond met grote namen als Kökcü én Hakan Calhanoglu.

Geboren in Amsterdam, gescout door Feyenoord, vergelijking met Kane
Eerst in vogelvlucht het carrièrepad van Tiago Çukur: hij werd door Feyenoord gescout in de jeugd van AVV Zeeburgia, verhuisde in 2016 naar Rotterdam, keerde twee jaar later terug naar Noord-Holland om bij AZ te gaan spelen, koos vervolgens voor een Engels avontuur bij het Watford FC van cultspits Troy Deeney en speelde zich na een huurperiode bij Doncaster Rovers vorig jaar zelfs in de nationale ploeg van Turkije. Op 14 juli 2022 tekende Çukur een vierjarig contract bij Fenerbahçe, waarmee zijn 'jongensdroom' in vervulling ging. Momenteel doet hij op huurbasis ervaring op bij SK Beveren in België.

Çukur is een boomlange centrumspits, maar wordt de laatste jaren ook steeds meer als middenvelder gebruikt. Iets wat de aanvaller niet helemaal vreemd is. "Bij Feyenoord ben ik begonnen als nummer 10. Tot mijn negentiende heb ik dat eigenlijk altijd wel gedaan. Toen ik naar Engeland ging ben ik steeds meer als spits gebruikt. Het laatste jaar speel ik weer meer achter de spits, een positie die mij ook lekker ligt. Dan kom ik meer aan de bal en dat is ook mijn kwaliteit. Ik ben geen spits die je een wedstrijd lang niet ziet en dan in de laatste minuut even scoort."

Çukur is met zijn twintig jaar en 1,96 meter ook een spits die veel herkenning oproept. "Ik word vaak wel vergeleken met Gianluca Scamacca. Of zo'n type als Harry Kane. Daar ben ik het zelf niet altijd mee eens hoor, maar met de vergelijking met Kane kan ik wel leven. Ik ben ook een spits die veel in de bal komt, uitzakt, het spel verlegt en daarna opduikt in de zestienmeter. Hij doet dat ook altijd."Debuut voor Turkije met boezemvriend Kökcü
Op dit moment is Çukur door Fenerbahçe uitgeleend aan SK Beveren, maar zijn transfer van Engeland naar de Turkse topclub was al een droom voor de spits. "Ik ben opgegroeid met familie van mijn Turkse kant en die waren allemaal al Fenerbahçe-supporter. Ik heb de club altijd gevolgd en altijd hoop gehad op deze transfer, dus als het dan lukt dan is dat echt een jongensdroom."

Volgens Çukur zijn de verschillen tussen Turkije en Nederland vooral te zien buiten het veld. "In Turkije is iedereen heel erg met familie bezig. In Nederland zijn spelers ook nog veel bezig met een hapje eten of wat doen met teamgenoten, maar in Turkije ben je altijd met je familie. Je kan daar ook bijna niet over straat als je in de stad bent."

Inmiddels is Çukur ook al éénmalig international voor Turkije, terwijl hij ook nog mag uitkomen voor Nederland en Curaçao. Tijdens zijn eerste interland speelde hij met zijn boezemvriend Kökcü. De twee hebben nog altijd een speciale band. "Ik ken hem al vanaf de jeugd van Feyenoord, we reisden altijd samen met de trein naar de club. We kwamen allebei uit de hoek van Amsterdam en Haarlem. Orkun stapte dan op bij station Bijlmer Arena en samen gingen we dan naar Rotterdam om te trainen bij Feyenoord. Het is dan ook heel mooi dat hij erbij was bij mijn debuut voor Turkije. Ferdi Kadioglu deed ook mee, dat is ook een heel fijne jongen."

Vertrek bij AZ en stap naar Engeland
Even terug in de tijd: voordat Çukur de prachtige stap naar Fenerbahçe kon zetten, maakte hij al een andere droommove. De aanvaller vertrok van de jeugd van AZ richting Engeland om voor Watford te spelen. "William Troost-Ekong en Troy Deeney waren daar heel belangrijk voor mij. Die twee hebben me ook wel echt in de kleedkamer geholpen, want het is natuurlijk een enorme stap. Ik heb daar helaas niet mijn debuut kunnen maken. Ik zat op de bank, onder andere bij de wedstrijden tegen Spurs, Everton en Leicester. Ik had daar Joao Pedro - inmiddels speler van Brighton - voor me. Die basistechniek van hem ook, dat was wel echt serieus niveau."

Çukur koos voor Watford toen hij bij AZ in de jeugd speelde, maar er waren genoeg andere clubs waar hij ook heen kon. "Ik ben ook met AS Roma en Hellas Verona in gesprek geweest. Heel veel clubs uit Italië eigenlijk, Sampdoria bijvoorbeeld. Ook met Eintracht Frankfurt zijn we nog op gesprek geweest. Internazionale kwam zelfs nog, maar die waren wat oppervlakkig. Uiteindelijk hoorde ik van de Engelse interesse en toen koos ik toch voor Watford. Ik denk dat iedereen droomt van Premier League-voetbal."

Spelen met Hartman bij Feyenoord
In de jeugd van Feyenoord speelde Çukur met nog een aantal bekende namen, waar hij ook nog contact mee heeft. "Quilindschy Hartman spreek ik nog veel ja. Ik heb ook bij hem in de klas gezeten. We hebben lang samengespeeld. Een hele leuke en lieve jongen. Ook jongens als Melayro Bogarde en Denso Kasius zaten in mijn team. De Kuip is natuurlijk een prachtig stadion, maar het is niet zo dat ik alleen maar voor Feyenoord zou willen spelen. PSV is bijvoorbeeld ook heel mooi, ik ben daar ook vaak geweest. Jürgen Locadia is familie van mij en die speelde daar natuurlijk vaak."

Ibrahimovic en slagen bij Fenerbahçe
In de voetballerij heeft Çukur een heel duidelijk voorbeeld. "Zlatan Ibrahimovic. Qua persoonlijkheid vind ik dat prachtig. Maar iemand die op zijn leeftijd nog zo bezig is met het voetbal. Misschien wilde zijn lichaam op 42-jarige leeftijd niet meer, maar in het mentale gaf hij nooit op. Die mentaliteit, daar heb ik altijd met heel erg veel respect naar gekeken. Hij sloot zich altijd af van de buitenwereld."

Na zijn ervaringen in Turkije, Engeland en België heeft de twintigjarige Çukur voor volgend seizoen in ieder geval één doel. "Diep in mijn hart weet ik altijd wat dat is: starten voor Fenerbahçe. Maar ik snap ook dat het op dit moment moeilijker is vanwege mijn leeftijd en de concurrentie van grote spelers zoals als Dusan Tadic en Edin Dzeko. Ik moet ook gewoon stappen gaan maken. Maar mijn doel is en blijft Fenerbahçe.”

(Dennie van Laar/VoetbalPrimeur)