Van der Vaart kraakt Nederlandse opleiding: 'Hij moet vijf tot acht kilo afvallen'

Van der Vaart kraakt Nederlandse opleiding: 'Hij moet vijf tot acht kilo afvallen'

21 november - 08:13
79

Rafael van der Vaart ziet de toekomst van het Nederlands elftal rooskleurig in. De 109-voudig international denkt dat het EK 2024 voor Oranje te vroeg komt om zich te etaleren, in de jaren erna lonkt er volgens Van der Vaart hoop.

Bij Rondo op Ziggo Sport neemt Van der Vaart een voorschot op de komende jaren bij het Nederlands elftal. "De talenten... Noa Lang, Donyell Malen, Cody Gakpo; ik word er wel weer blij van", zegt hij. "Komende zomer is nog te vroeg", doelt de oud-middenvelder op de kans op eremetaal. "Dan moet je hopen dat ze het goed doen en een beetje geluk hebben. Maar over twee, drie jaar, als ze zich doorontwikkelen, gaan we echt weer meedoen."

Khalid Boulahrouz prijst de 'geruisloze transitie' van een aantal spelers die zich door blessures bij anderen in het elftal heeft geknokt. De voormalig rechtsback pikt Tijjani Reijnders eruit. "Laten we eerlijk zijn: een een paar maanden geleden was hij aan deze tafel geen beoogd baisspeler. Nu kan je er bijna niet meer om heen." Marco van Basten trapt op de rem en is niet zo enthousiast over de toekomst van Oranje. "Ik vind het niet zo sterk. Je moet een paar aanvallers hebben die bij grote clubs spelen, echte topscorers."

Van der Vaart noemt Memphis Depay, al beseft hij dat de Atlético Madrid-spits te vaak geblesseerd is. "We hebben het wel eens over spelers opleiden. Tegenwoordig moet je zo'n lichaam hebben", wijst hij naar het sterke lijf van Memphis. "Hij moet juist vijf tot acht kilo afvallen. Hij is niet dik, maar zijn spiermassa... Hij is zo sterk, maar toch veel geblesseerd. Dan gaat er toch iets fout."