Van Kerkez tot Kökçü: zo doen vertrokken Eredivisie-spelers het in het buitenland

Van Kerkez tot Kökçü: zo doen vertrokken Eredivisie-spelers het in het buitenland

21-11-2023 16:00 Laatste update: 16:31
27

De Eredivisie kende afgelopen zomer een roerige transferperiode, waarbij veel spelers vertrokken en veel spelers werden aangetrokken. Bij de grote clubs trokken een aantal jongens de deur achter zich dicht om een stap te maken richting het buitenland. Clubs uit topcompetities haalden spelers op uit Nederland, maar hoe vergaat het die jongens in het buitenland? VoetbalPrimeur zocht het uit!

Ajax

Wedden

Meer odds

Mohammed Kudus - West Ham United
De Ghanees die Ajax achterliet voor een avontuur bij West Ham United, is misschien wel één van de vertrokken spelers die al het meest van waarde is. Mohammed Kudus zet sinds zijn komst de Premier League regelmatig in vuur en vlam en West Ham betaalde dan ook niet voor niets 43 miljoen euro. De aanvaller speelde in vijftien wedstrijden mee voor The Hammers en maakte, voornamelijk vanaf de rechtervleugel, al vier goals.

Jurriën Timber - Arsenal
Jurriën Timber is met afstand één van de vertrokken spelers met de meeste pech. De centrumverdediger maakte eindelijk de oversteek naar het buitenland en streek neer in Londen bij Arsenal. Daar begon hij voortvarend en kreeg hij veel complimenten na zijn eerste duels. Echter ging het in augustus al mis toen hij zijn kruisband scheurde in het duel met Nottingham Forest. Inmiddels is Timber hard bezig aan zijn revalidatie.

Edson Álvarez - West Ham United
De derde Ajacied die richting Londen vertrok was Edson Álvarez. De Mexicaan maakte de ook voor hem langverwachte stap naar het buitenland en speelt nu onder oud-trainer John Heitinga als assistent bij West Ham. Ook de 26-jarige Mexicaan is een vaste waarde bij The Hammers. Als vervanger van Declan Rice speelde Álvarez al vijftien duels in het shirt van West Ham en is hij zijn 38 miljoen euro aan transfergeld tot nu toe waard.

Mohamed Daramy - Stade Reims
Mohamed Daramy speelde niet lang voor Ajax, aangezien de Deense aanvaller vorig seizoen al werd verhuurd aan FC Kopenhagen. Toch kregen de Amsterdammers het voor elkaar om hem met een beetje winst te verkopen aan Stade Reims. En dat met slechts twaalf Eredivisie-duels op de teller. In Frankrijk doet Daramy het goed, net als tijdens zijn huurperiode in Kopenhagen. In elf Ligue 1-duels scoorde hij twee keer en gaf hij drie assists.

Dusan Tadic - Fenerbahçe
De captain van Ajax trok na vijf jaar in Amsterdam de deur achter zich dicht na een meningsverschil over de koers van de club. Dusan Tadic maakte de overstap naar Fenerbahçe om daar de laatste jaren van zijn actieve carrière goed te besteden. Dat gaat hem tot nu toe goed af. De aanvaller scoorde in twaalf wedstrijden al vier keer en gaf drie assists. Fenerbahçe gaat ook aan kop in de Turkse Süper Lig.

Feyenoord

Orkun Kökcü - Benfica
Orkun Kökcü trok als held van het kampioensjaar van Feyenoord richting Portugal om te gaan spelen voor Benfica. De Rotterdammers hielden 25 miljoen euro over aan die verkoop en daarmee maakte Kökcü een keuze om zijn loopbaan rustig op te bouwen. Bij Benfica maakt de club tot nu toe gretig van de middenvelder. Hij speelde zeven wedstrijden, gaf een assist, scoorde ook één keer, maar raakte daarna geblesseerd aan zijn voet.

Danilo - Rangers FC
Vorig jaar verloor Danilo zijn basisplek na een aantal duels aan Santiago Gimenez en daardoor vond de Braziliaan het tijd om verder te kijken. Rangers kwam om de hoek kijken en betaalde een fikse 6,3 miljoen euro aan Feyenoord voor de Braziliaan. Met Cyriel Dessers en Sam Lammers als concurrent doet Danilo het eigenlijk nog niet zo slecht. De spits speelde al zeventien wedstrijden voor Rangers en daarin maakte hij zes goals en bereidde hij er vier voor.

PSV

Ibrahim Sangaré - Nottingham Forest
Ibrahim Sangaré had het er moeilijk mee, maar op Deadline Day maakte hij toch de keuze om te vertrekken uit Eindhoven. Zijn droomcompetitie was de bestemming: de Premier League. Sangaré sloot zich aan bij Nottingham Forest en daar is hij inmiddels een vaste waarde. De Ivoriaan speelt centraal op het middenveld en komt vaak vanuit de linkerzone.

Érick Gutiérrez - Chivas Guadalajara 
Na vijf jaar was het ook voor Érick Gutiérrez tijd om verder te kijken. PSV wilde hem graag houden, maar de middenvelder had zijn keuze al gemaakt. Hij wilde terug naar zijn thuisland Mexico. Chivas Guadalajara maakte de deal met PSV rond en nam Guti voor 5,5 miljoen over. In Mexico is de middenvelder weer een vaste waarde. Hij speelde al twaalf competitiewedstrijden in zijn thuisland en kwam ook al een keer tot scoren.

Phillipp Mwene - FSV Mainz
Ook voor Phillipp Mwene zat zijn tijd in Eindhoven erop deze zomer. De verdediger trok naar een miljoen euro terug naar Duitsland en ging spelen voor FSV Mainz. Tot nu toe is de terugkeer naar die club nog niet echt succesvol gebleken. Mainz speelt zonder echte linksback, waardoor Mwene lichtelijk buiten de boot valt. De Oostenrijker speelde tot nu toe vier wedstrijden bij Mainz en kwam daar als linkshalf in het elftal. De club verkeert ook nog eens in degradatienood.

AZ Alkmaar

Tijjani Reijnders - AC Milan
Namens AZ is Tijjani Reijnders zonder twijfel de best presterende speler in het buitenland. Na zijn stap naar AC Milan speelde de middenvelder zichzelf al snel in de basiself van de Italianen en werd hij ook opgeroepen voor Oranje. Een hele goede zet van Reijnders om naar de modestad te vertrekken. De Nederlander is een vaste kracht bij Milan en speelde al in twaalf competitiewedstrijden en vier Champions League-duels mee.

Sam Beukema - Bologna
Voor Sam Beukema was het afgelopen zomer tijd om zijn stap naar het buitenland te maken. Zoals veel ploeggenoten van vorig seizoen was Italië de bestemming. Beukema vertrok naar Bologna en daar gaat het hem tot nu toe voor de wind. De verdediger kwam in slechts twee duels niet in actie voor de Italianen, maar in elf duels deed hij de volle negentig minuten mee. Bologna maakt indruk in de Serie A met een mooie achtste plaats en daar werkt Beukema dus ook aan mee.

Jesper Karlsson - Bologna 
Voor wie de stap naar Bologna tot nu toe minder goed uitpakte, is voor Jesper Karlsson. De Zweedse aanvaller kampt nog steeds met wat blessures, maar zat ook regelmatig negentig minuten op de bank. 28 september kwam Karlsson voor het laatst in actie in de Italiaanse competitie. In totaal speelde hij zes duels voor Bologna en daar zal Karlsson zelf ook niet tevreden mee zijn.

Milos Kerkez - Bournemouth
Milos Kerkez is pas twintig jaar, maar kon vorig seizoen toch al een mooie overstap maken van AZ naar de Premier League. De Hongaarse verdediger komt goed uit de verf bij Bournemouth, want alleen in het laatste competitieduel tegen Newcastle United speelde hij niet mee. Verder kwam hij tijdens elk duel in actie. In Engeland speelt Kerkez meer teruggetrokken dan bij AZ, waardoor zijn rendement nog tegenvalt. In veertien duels zat een goal of assist er nog niet in.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kerkez Milos (@miloskerkezofficial)