Willie Overtoom kritisch op AZ

'Hoe kan het dat er bij zo'n geroemde opleidingsclub maar één jeugdspeler speelt?'

27 november om 08:50
Laatste update: 27 november om 09:07

AZ pronkt graag met de eigen jeugdopleiding, maar stelde in de wedstrijd tegen FC Volendam (3-0 winst) met Ernest Poku maar één zelfopgeleide speler op. Dat leidde tot verontwaardiging bij Willie Overtoom, een product van de AZ-academie.

'Hoe kan het dat je een jeugdopleiding hebt die zo geroemd wordt en dat er maar een jeugdspeler op veld staat? Wat misschien nog erger is, is dat er een huurling in de basis staat ten koste van eigen jeugd..', ventileert Overtoom zijn frustratie op X. 

AZ is zich er wel degelijk van bewust dat er een 'heel talentvolle' lichting aan zit te komen, aldus hoofdcoach Pascal Jansen. "In de jeugd zijn dit soort talentvolle spelers gewend om elke wedstrijd te spelen. Maar nu komen ze in de allerhoogste selectie", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. Volgens Jansen bereiken de talenten daarmee 'het eindstation' van een lang traject. "En hier lopen allemaal jongens van alle categorieën rond. Internationals en ervaren spelers, gasten die nu gewoon rijper zijn."

De trainer van AZ is desondanks maar wat blij met de concurrentiestrijd binnen zijn ploeg. "Er is geen enkele speler uit de eigen opleiding die niet kan concurreren, dat is weleens anders geweest." Een van die spelers is Jayden Addai, die in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam zijn debuut maakte voor AZ 1. De topscorer van Jong AZ viel een half uur voor tijd in. "Dat maakt me trots. Ik denk dat het voor de fans leuk is dat er eigen jeugdspelers doorbreken", blikt de achtienjarige terug.

Addai, die vanaf zijn tiende al bij AZ speelt, geeft aan dat hij hard gewerkt heeft om een volgende stap te maken. "Ik denk dat ik daarom vandaag van de trainer minuten mocht maken. Ik wilde het heel graag."