Scenario's PSV: dunne scheidslijn tussen CL-overwintering en roemloze aftocht

Scenario's PSV: dunne scheidslijn tussen CL-overwintering en roemloze aftocht

29-11-2023 14:30 Laatste update: 14:30
61

Als PSV woensdagavond wint van Sevilla en Arsenal wint van RC Lens, dan kan het feest losbarsten in Eindhoven. De formatie van trainer Peter Bosz speelt dan ook na de winterstop nog in de Champions League. Er gloren echter ook minder florissante scenario's. VoetbalPrimeur zet ze op een rijtje. 

Op dit moment is de situatie als volgt: Arsenal is met negen punten koploper in Groep B. PSV en Lens hebben er beiden vijf, maar de Eindhovenaren hebben een beter onderling resultaat. Sevilla is hekkensluiter en verzamelde tot dusver twee punten. 

Het ideale scenario: zelf winnen, hulp van Arsenal
Als PSV er woensdagavond in slaagt om te winnen bij Sevilla, kan het zich al plaatsen voor de achtste finale van de Champions League. Wel heeft het dan nog wat hulp nodig van Arsenal, dat ruim twee uur later begint aan het duel met Lens. De PSV'ers zullen de ontwikkelingen van die wedstrijd geboeid volgen vanuit Zuid-Spanje. Als Arsenal wint, is PSV op basis van het onderlinge resultaat met Lens (2-1 over twee wedstrijden) immers door naar de knock-outfase van het miljardenbal, iets wat voor het laatst lukte in het seizoen 2015/16. 

Gunstig scenario: winst bij Sevilla, Arsenal en Lens spelen gelijk
Als PSV wint en Arsenal en Lens remiseren, dan voltrekt zich een ander scenario. In dat geval komen de Eindhovenaren op acht punten, een aantal dat hoe dan ook recht geeft op Europa League-voetbal na de winterstop. Zeker van de Champions League-knock-outfase is de club uit Eindhoven dan nog niet. Als Lens in speelronde zes vervolgens weet te winnen van Sevilla, dan kan het de tweede plek nog overnemen van Peter Bosz en co. PSV heeft op zijn beurt dan aan een gelijkspel tegen Arsenal genoeg om dat scenario voor te zijn.

 PSV won voor het laatst op 3 december 2020 op Spaanse bodem, uit tegen Girona: 0-1 

Garantie voor spannende climax: PSV én Lens winnen
Stel: PSV én Lens winnen. Dan voltrekt zich een interessant scenario. De formatie van Bosz is dan enigszins in het nadeel, aangezien er dan tegen Arsenal een resultaat behaald moet worden, terwijl Lens dan het al uitgeschakelde Sevilla ontvangt. Als de Fransen dan ook die wedstrijden winnen en PSV erin slaagt Arsenal te verslaan, dan gaan zij door naar de knock-outfase. Arsenal blijft dan steken op negen punten, waarmee het de boot zou missen.

Gelijkspel biedt kansen, mits Lens niet wint in Londen
Als PSV gelijkspeelt in Sevilla, en Arsenal wint later op de avond van Lens, dan is de Eredivisie-koploper in ieder geval zeker van Europa League-voetbal. Dat is ook het geval als het duel met Sevilla in 3-3 eindigt, want dan eindigen de Eindhovenaren sowieso boven de Spanjaarden. Overwintering in de Champions League is dan ook dichtbij, want PSV moet dan minstens net zo goed presteren als Lens in de beslissende speelronde. Datzelfde scenario geldt ook als zowel PSV als Lens dinsdag gelijkspelen. 

Als PSV gelijkspeelt in Sevilla en Lens voor de tweede keer weet te winnen van Arsenal, hebben de Eindhovenaren wellicht een probleem. PSV gaat dan de laatste speelronde, waarin Arsenal de opponent is, in met zes punten. Lens heeft er dan acht en treft dan het al uitgeschakelde Sevilla. PSV moet dan in de laatste speelronde winnen hoe dan ook winnen van Arsenal. Als Lens tegelijkertijd verliest of gelijkspeelt tegen Sevilla, gaat PSV door. Bij een Franse zege is het einde Champions League-verhaal voor Bosz en co.

PSV bewees vorig jaar (27 oktober 2022) te kunnen winnen van Arsenal: 2-0

Verlies in Sevilla doet kansen laten slinken
Verlies in Sevilla is uiteraard erg ongunstig voor PSV, dat dan op basis van onderling resultaat voorbijgestreefd wordt door de Spanjaarden. Als Arsenal dan wint van Lens, staat er bij het ingaan van de laatste speelronde drie teams op vijf punten. Bij elke andere uitslag in Londen hebben de Fransen meer punten dan PSV én dus betere kansen op overwintering.