Spelersbattle: Feyenoord - PSV echte kraker

Spelersbattle: Feyenoord is PSV op papier de baas voor topper

3 december 2023 om 07:02
Laatste update: 3 december 2023 om 07:02

Feyenoord en PSV kruisen zondag de degens in een topper die nu al bepalend kan zijn voor de titelstrijd in de Eredivisie. De ploeg van Arne Slot heeft zeven punten minder dan de nog foutloze formatie van Peter Bosz. Maar hoe liggen de verhoudingen op het veld? VoetbalPrimeur legt Feyenoord en PSV langs de meetlat in een spelersbattle.

Justin Bijlow – Walter Benítez: 1-0
Bijlow gaf deze week nog maar eens zijn visitekaartje af met enkele prachtige reddingen in het Champions League-duel met Atlético. De Feyenoord-keeper lijkt weer helemaal terug op niveau. Walter Benítez is ook aan een prima seizoen bezig, maar hij zag er tegen Sevilla een paar keer niet heel goed uit. Bijlow krijgt de voorkeur in de eerste battle.

Lutsharel Geertruida – Jordan Teze: 2-0
Geertruida haakte tijdens de voorbije interlandperiode af bij Oranje, Teze werd pas later bij de selectie gehaald na enkele blessuregevallen. Het zegt iets over het verschil in status tussen de veelzijdige rechtsbacks. Hoewel de PSV’er aan een degelijk seizoen bezig is, kan hij niet tippen aan Geertruida. De Feyenoord-steunpilaar is in veel facetten net iets beter en pakt het punt, ervan uitgaande dat zijn spel tegen Atlético een eenmalige, negatieve uitschieter was.

Gernot Trauner – André Ramalho: 3-0
Dat Trauner op tijd hersteld was voor de cruciale duels deze week, zal voor gebalde vuisten hebben gezorgd bij de technische staf van Feyenoord. Het belang van de Oostenrijkse aanvoerder, die rust en overwicht uitstraalt, mag niet onderschat worden. Waar Trauner een stabiele factor is, wisselt Ramalho hoogte- en dieptepunten in rap tempo met elkaar af bij PSV. De Braziliaan verliest deze battle van de oerdegelijke Trauner.

David Hancko – Olivier Boscagli: 4-0
David Hancko heeft zich al lang en breed bewezen in het hart van de Feyenoord-defensie. De Slowaakse international blijft keer op keer kaarsrecht overeind. Boscagli rekende dit seizoen af met een zware blessure en vooral met zijn voetballende vermogen van achteruit drukt hij zijn stempel. Op punten trekt de net iets completere Hancko evenwel aan het langste eind.

Quilindschy Hartman – Sergiño Dest: 5-0
De ontwikkeling die Hartman onder Slot heeft doorgemaakt is bewonderenswaardig. Een felle kuitenbijter, maar ook aan de bal zit overal een idee achter. Niet voor niets is Hartman de linksback van Oranje. Dest speelt met flair en is technisch begaafd. De Amerikaanse international valt het liefst aan, maar ook in verdedigend opzicht wordt hij niet vaak meer verrast. Feyenoord-oogappeltje Hartman trekt desondanks aan het langste eind.

Ramiz Zerrouki – Jerdy Schouten: 5-1
Het is een aparte situatie: Zerrouki behoorde een paar keer tot de uitblinkers in de Champions League, maar is in de Eredivisie niet zeker van zijn plek. Hij heeft laten zien wat hij kan betekenen voor Feyenoord. In deze battle is hij echter niet opgewassen tegen Schouten, die een ijzersterke entree heeft gemaakt bij PSV en zichzelf ook weer in de Oranje-kijker speelde. Zowel met als zonder bal nu al een cruciale pion in het elftal van Bosz.

Mats Wieffer – Joey Veerman: 5-2
Wieffer en Veerman zijn elk op hun eigen manier een steunpilaar voor hun team. Wieffer, die in Spanje zelfs in verband gebracht werd met FC Barcelona, straalt controle uit op het Feyenoord-middenveld. Bovendien pikt hij weleens een doelpuntje mee met zijn hoofd. Veerman is vermoedelijk de beste spelmaker van de competitie en één van de sterspelers van de Brabanders. De creativiteit van de Volendammer geeft hier de doorslag: hij pakt het tweede punt voor PSV.

Quinten Timber – Guus Til: 6-2
Quinten Timber lijkt met alle twijfels te hebben afgerekend bij Feyenoord. Hij is de laatste weken één van de opvallende gezichten in De Kuip: dynamisch, sterk in de duels en vast in de passing. Op zijn beurt werkt Til zich altijd een slag in de rondte. Hij sticht gevaar met zijn loopacties en is goed met het hoofd. Aan de bal is het een tikkie minder en hij voelt de hete adem van spelers als Ismael Saibari en Malik Tillman in zijn nek. Het punt gaat naar de thuisploeg.

Calvin Stengs – Johan Bakayoko: 6-3
De overstap naar Feyenoord pakt voor Stengs beter uit dan hij had kunnen dromen. De spelmaker vierde zijn rentree in Oranje en maakte en passant een hattrick tegen Gibraltar. Met zijn spel geeft hij een impuls aan de ploeg van Slot. Bakayoko is de echte vleugelspeler. De Belg is constant dreigend en kan uit het niets het verschil maken. Opvallend genoeg staan beide spelers op drie goals en zeven assists in de Eredivisie, al had Bakayoko ruim 120 minuten minder nodig om tot dat aantal te komen. Hij wint deze battle, zij het nipt.

Santiago Gimenez – Luuk de Jong: 7-4
Twee mastodonten in de Eredivisie. Gimenez schiet met scherp voor Feyenoord. In dertien duels scoorde hij liefst zestien keer. Niet voor niets werd de Coen Dillen-index er al bij gepakt. Daarnaast gaf de Mexicaan drie assists. In tegenstelling tot Gimenez is De Jong meer betrokken in het spel. De aanvoerder van PSV staat inmiddels ook al op tien treffers en zes assists. Gimenez is de betere afmaker, De Jong de kapstok waar het hele team zich aan optrekt: deze clash levert een gelijkspel op.

Igor Paixão – Yorbe Vertessen: 7-5
De positie van linksbuiten is bij beide teams een klein vraagteken. Paixão heeft een patent op mooie doelpunten in topduels, maar het spel van de Braziliaan laat nog weleens te wensen over. Voor Vertessen lonkt plots de kans nu Hirving Lozano en vermoedelijk Noa Lang verstek moeten laten gaan. De Belg deed tegen Sevilla al van zich spreken met zijn uitstekende arbeidsethos en dreiging in de diepte. We laten de waan van de dag hier regeren: Vertessen pakt het punt.

Conclusie
Feyenoord trekt nipt aan het langste eind in de spelersbattle tegen PSV. Dat de verschillen klein zijn bewijst de uitslag: 7-5. De Rotterdammers zijn vooral in verdedigend opzicht soeverein, terwijl de Eindhovense defensie juist het zorgenkindje is. De huidige koploper lijkt aan de bal wel de wapens te hebben om toe te slaan, maar de regerend titelhouder heeft dan weer de topscorer van de Eredivisie in huis. Het belooft daarmee een échte kraker te worden in De Kuip. Vanaf 12.15 uur zondag barst de strijd tussen de beste clubs van Nederland los.