UEFA begint onderzoek naar hardleerse en gewelddadige Legia-aanhang

UEFA begint onderzoek naar hardleerse en gewelddadige Legia-aanhang

01-12-2023 14:15 Laatste update: 14:19
40

De UEFA is een onderzoek gestart naar aanleiding van het gedrag van Legia Warschau-supporters voorafgaand aan de wedstrijd tegen Aston Villa, in Birmingham. Aanhangers van de Poolse club hebben daar de lokale politie met 'onaanvaardbaar geweld' aangevallen. Er viel een groot aantal gewonden. 

Het ging flink mis voorafgaand aan het duel tussen Villa en Legia. De Engelsen hadden geleerd van de eerdere ongeregeldheden tijdens AZ - Legia. In oktober werd die wedstrijd overschaduwd door supportersgeweld. Op basis van die incidenten werd Legia bestraft, waardoor het geen uitfans mee mocht nemen naar het Bosnische Mostar. 

Uit veiligheidsoverwegingen had Villa besloten om minder uitsupporters toe te laten dan het door de UEFA voorgeschreven aantal. Buiten Villa Park escaleerde het enorm. Fans uit Polen bekogelden de politie met vuurwerk en toonden zich ook uiterst vijandig jegens fans van Villa. Er raakten in totaal veertien mensen gewond. Vier van hen zijn politieagenten. Uiteindelijk werd er de door autoriteiten besloten het Legia-vak compleet leeg te laten. 

Legia toonde zich na het nieuwe incident niet zelfkritisch, en wees vooral op het 'tekortschieten' van de thuisploeg. Ook was het boos omdat hun supporters het stadion niet meer in mochten. De UEFA heeft inmiddels laten weten een onderzoek te hebben gestart. 'De UEFA veroordeelt krachtig het onaanvaardbare geweld dat plaatsvond rond de wedstrijd tussen Aston Villa en Legia Warschau. De UEFA is bezig met het verzamelen van alle officiële rapporten van de wedstrijd, voordat er wordt besloten over mogelijke volgende stappen', zo luidt het bericht op de officiële site