Borst: 'Van Hanegem vindt Bosz een stiekemerd'

'Ik had niet zo'n goede band met Peter Bosz, hij vertrouwt mij niet'

3 december 2023 om 07:11

Willem van Hanegem en Peter Bosz liggen elkaar niet sinds hun gezamenlijke tijd bij Feyenoord. Dat stelt Hugo Borst, die zelf ook niet goed overweg kon met de huidig PSV-trainer.

Bosz speelde tussen 1991 en 1996 voor Feyenoord. Van Hanegem leidde de Rotterdammers in 1993 naar de landstitel en bleef uiteindelijk tot oktober 1995 trainer in De Kuip. In die jaren boterde het niet tussen de twee. “Met Van Hanegem leeft hij tot op de dag van vandaag op slechte voet”, vertelt Borst over Bosz bij De Eretribune. “En vice versa, want Van Hanegem geeft nog steeds wel katjes als het om Bosz gaat. Van Hanegem vond hem vroeger een beetje een stiekemerd.”

“Van Hanegem had wel respect voor zijn kwaliteiten op het middenveld. Bosz was iemand die de boel aan elkaar reeg, ballen veroverde. Een nijvere werker, dat kon je hem niet ontzeggen. Het was meer buiten het veld wat Willem dwarszat”, legt Borst uit.

De journalist heeft zelf ook geen goede relatie met Bosz. “Destijds zat ik een beetje in de waaier van Van Hanegem, dus hij zag mij vooral als een verlengstuk van Van Hanegem”, stelt Borst. “Ik had niet zo’n goede band met Peter. Hij was heel erg boos over het boek dat ik toen geschreven heb (De Coolsingel Bleef Leeg, red.). Daarna is het nooit meer goed gekomen. We zeggen elkaar wel gedag, maar een intieme, diepe band is er niet. Ik denk niet dat Peter er dagelijks aan denkt. Ik ook niet. Maar het is wel gewoon zo dat je elkaar niet vertrouwt. Peter Bosz vertrouwt mij niet.”

'Bosz lag vaak overhoop met Van Hanegem'
In De Telegraaf vertelt John van Loen eveneens dat Bosz en Van Hanegem in hun Feyenoord-tijd een moeizame relatie hadden. “Peter was een mondige speler. Dat was ook een belangrijke reden waarom hij zo vaak overhoop lag met Van Hanegem. Die was er niet blij mee dat Peter het altijd beter wist. Die hebben heel wat gebotst samen. Van Hanegem kon verbaal niet op tegen Peter, want die kon het allemaal veel beter uitleggen dan hij.”

Van Loen haalt een voorbeeld aan. “Ik kan me nog herinneren dat Van Hanegem een keer de wedstrijdbespreking deed, omdat de assistent-trainer een Europese tegenstander was scouten. Van Hanegem wilde ineens dat we bij de spelhervattingen heel andere dingen gingen doen. Toen heeft Peter na die bespreking tegen de groep gezegd: Dit gaan we niet doen, we doen het op onze normale manier. Dat gebeurde vervolgens ook en Van Hanegem hebben we er nooit meer over gehoord. Zo was Peter.”