Van Basten laat zich opnieuw uit over Brobbey

Van Basten over Brobbey: 'Dan moet je als grote jongen kritiek kunnen krijgen'

4 december om 23:35
Laatste update: 5 december om 10:58

Marco van Basten heeft zich maandagavond bij Rondo opnieuw uitgelaten over Brian Brobbey én de jeugdopleiding van Ajax. Eerstgenoemde is van mening dat Brobbey over alle ingrediënten beschikt die een spits moet hebben, maar het ontbreekt aan één ding: een goede techniek. 

"Ik wil hem het ongelijk bewijzen", zei Brobbey na afloop van NEC - Ajax op de persconferentie. Hij doelde daarmee op de kritiek die Van Basten de afgelopen weken op hem had. Tijdens de Rondo-uitzending van maandag wordt de voormalig topspits geconfronteerd met dat fragment. Ook wordt hem gevraagd of Brobbey er daadwerkelijk in slaagt om Van Basten te bewijzen dat hij ongelijk had. 

"Ja, zonder meer", antwoordt hij. "Het lijkt alsof ik tegen hem ben, maar dat is helemaal niet zo. Het is een jongen die explosief, sterk en snel is. Dan heeft hij eigenlijk alles wat een spits moet hebben. Maar de techniek, die er ook bij hoort als je een hele goede spits wil zijn, heeft hij het minst."

Die techniek is volgens Van Basten op dit moment nog ondermaats. "Je zou zeggen: als je bij Ajax opgeleid wordt, dan wordt het een heel pakket. Dat mist hij een beetje, en dat is zonde." Brobbey is daar overigens niet schuldig aan, vervolgt hij. "Die (jeugdopleiding Ajax, red.) slaan zichzelf alsmaar op de borst, maar ze zijn bij Brobbey vergeten aan zijn techniek te werken. Technisch vind ik hem beperkt. In principe zou je met al het materiaal dat hij heeft een geweldige spits kunnen maken. Ik zeg niet dat hij niet kan voetballen, maar zijn techniek zou veel beter kunnen zijn. Dan heb je echt een klasbak in je team."

Van Basten vindt de kritiek die Brobbey de laatste weken te verduren heeft gehad, niet buitenproportioneel. "Hij is naar Leipzig gegaan, hij werd zwaar betaald en hij is een grote jongen. Dan moet hij ook als grote jongen kritiek moeten kunnen krijgen. Brobbey is voor professionele bedragen naar Leipzig gegaan, voor professionele bedragen weer terug gekomen en heeft bovendien een zwaar contract gekregen. Er mag hem echt wel wat gezegd worden."