Oranjevrouwen ontlopen met Houdini-act doemscenario en gaan door in Nations League

05-12-2023 22:43 Laatste update: 22:50
160

De Oranje Leeuwinnen zijn op een bizarre manier doorgegaan in de Nations League. De ploeg van Andries Jonker zette een enorme stap richting de Olympische Spelen, maar lange tijd leek dat niet het geval. Engeland won met 6-0 van Schotland, waardoor Sarina Wiegman en haar ploeg op doelsaldo naar de finaleronde leken te gaan. Damaris Egurrola maakte echter twee goals in blessuretijd, waardoor Nederland door een 4-0 zege op België alsnog door is naar de Nations League-finals.

Het was een lastige, maar duidelijke opgave voor de Oranje Leeuwinnen. De ploeg moest in Tilburg winnen van België en als Engeland dan verloor van Schotland, was de buit binnen. Als Engeland ook won, dan moest Oranje ervoor zorgen dat het team zoveel mogelijk doelpunten maakte. Als de ploeg van Sarina Wiegman drie goals meer maakte dan Oranje deed in de overwinning, dan was Engeland door.

Voor Nederland zag het er goed uit toen Lieke Martens al snel wist te scoren, alleen werd haar goal vanwege buitenspel afgekeurd. Daarna was het wel raak via Lineth Beerensteyn, zei zorgde voor een 1-0 voorsprong van de Oranje Leeuwinnen bij rust. Echter werd er natuurlijk ook naar de wedstrijd in Schotland gekeken. Daar tekende de gevreesde doelpuntenregen zich al af, want Engeland stond bij rust al 4-0 voor, waardoor zij nu virtueel naar de Nations League-finals mochten.

Na rust werd het voor Oranje nog moeilijker, aangezien Engeland op 5-0 kwam tegen Schotland. Nederland bleef dominant tegen de Belgen, maar goals was het enige dat telde. Uiteindelijk lukte dat ook in de tweede helft. Weer was het Beerensteyn met de goal, waardoor Engeland en Nederland weer gelijk stonden in League A, Groep 1. Echter had de ploeg van Wiegman meer doelpunten voor.

Daarna begon de bizarre slotfase in Schotland en Tilburg. Eerst scoorde Egurrola in de blessuretijd de 3-0 voor Oranje, waardoor de ploeg van Jonker weer doorging. Vlak daarna maakte Engeland de 6-0, waardoor Oranje weer uitgeschakeld was, maar uiteindelijk scoorde Egurrola nog een keer en werd het 4-0 in Tilburg. Hierdoor is Nederland met een ware Houdini-act alsnog door naar de Nations League-finals en is de Olympische droom springlevend.

Aan de doelpuntenregen in Engeland zat wel een klein luchtje. Tegenstander Schotland is er namelijk bij gebaat dat de ploeg van Wiegman zich plaatst voor de Olympische Spelen. Op dat toernooi in Parijs doen Engeland en Schotland samen mee onder de vlag van Groot-Brittanië. Schotland was zelf al uitgeschakeld voor de Nations League-finals, waardoor de speelsters nog maar op één manier op de Spelen kunnen uitkomen, als Engeland de Nations League zou winnen. Dit is echter niet meer mogelijk doordat Oranje dit doemscenario wist af te wenden.