Ronald de Boer geeft hoog op van Kristian Hlynsson bij Ajax

De Boer ziet 'type De Bruyne' bij Ajax: 'Volgend jaar moet hij er echt staan'

6 december om 07:26
Laatste update: 6 december om 15:56

Ronald de Boer geeft hoog op van Ajax-spelmaker Kristian Hlynsson. De negentienjarige IJslander is sinds dit seizoen een vaste waarde in de hoofdmacht van de Amsterdamse club en zijn voormalig trainer voorspelt hem een grote toekomst.

De Boer kreeg in 2020, vlak na de komst van Hlynsson, bij de O17 van Ajax te maken met de middenvelder. Hij herkende direct het potentieel van Hlynsson. "Kristian had wat Dennis Bergkamp vroeger ook had: in de één-tegen-één was hij niet geweldig, maar zijn aannames waren zó goed, dat hij op die manier vaak al spelers uitspeelde", laat hij optekenen door Voetbal International.

Met Manchester City-ster Kevin De Bruyne ziet De Boer veel gelijkenissen. "Het niveau dat De Bruyne haalt, is maar voor héél weinig spelers weggelegd. Maar qua type lijken ze op elkaar. Kristian is een echte moderne middenvelder met scorend vermogen en oog voor zijn medespelers. Hij heeft een geweldig loopvermogen en verzaakt nooit, hij denkt ook in balverlies en doet geen gekke dingen, ook niet buiten het veld. De trainer waardeert zijn manier van spelen, dat had ik ook in de jeugd, maar ik raakte hem al snel kwijt omdat hij werd doorgeschoven. De betrouwbaarheid is gewoon hoog bij Kristian."

Hlynsson mag het spel meer naar zich toetrekken, vindt De Boer. "Uiteindelijk denk ik wel dat hij een soort Jari Litmanen kan worden bij dit Ajax: de ploeg beter laten spelen door sneller te denken dan de rest en de simpele dingen simpel te houden", zegt hij. "Dit seizoen is voor hem nog een kennismaking, volgend jaar moet hij er echt staan. Maar dat hij een heel belangrijke spil kan worden bij Ajax, dat dicht ik hem zeker toe."